Zeci de primari din R. Moldova au semnat un memorandum în domeniul eficienței energetice. Evenimentul a avut loc la Bălți.
Inițiativa LEEN, o rețea de învățare în domeniul eficienței energetice va oferi orașelor și satelor membre o serie de beneficii, precum consultanță de specialitate sau acces la fonduri pentru reducerea emisiilor de CO2.
„Sper că în aceste proiecte de cooperare vom reuși să aducem mai multă valoare acelor angajamente pe care le avem pentru reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea situației climatice din țară”, a declarat CHRISTOPHE FRERING, liderul de echipă al proiectului CoMEast.
„Guvernul adoptă poitici, dar voi sunteți cei care puteți schimba viața oamenilor, voi aveți puterea de a schimba viața oamenilor din Moldova, să implementați proiecte de eficiență energetică și să contribuiți la schimbarea climei”, a menționat VERENA ZELL, Șefa Departamentului de Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău.
LEEN se concentrează în principal pe semnatarii Convenției primarilor (CoM) care au elaborat planuri de acțiune pentru energie și climă și care le pun în aplicare în mod activ.
„Este un suport de educație în domeniul eficienței energetice. Acest program va aduce plus valoare în pregătirea studiilor de prefezabilitate”, a spus CONSTANTIN COJOCARU, primarul mun. Edineț.
Constantin Cojocaru vrea ca municipiul Edineț să devină independent energetic.
„De a face un parc eolian mai mare, ca toate instituțiile să fie independente. Acum avem doar trei instituții total independente, unde, practic, nu mai plătim energia electrică și nu doar. Acest memorandum ne va ajuta doar să fim formați pentru a depune la proiecte europene”, a adăugat primarul.
Proiectul este un efort de colaborare care implică Ministerul Energiei, GIZ Moldova, Centrul Național pentru Energie Durabilă și alți parteneri locali.
„Toate posibilitățile de a învăța și de a ne pregăti pentru a implementa noi proiecte în domeniul eficientizării energiei. Vom putea schimba localitățile noastre și vom avea un alt nivel de conștientizare a situației”, a menționat NINA COSTIUC, primar de Budești, Chișinău.
Convenția Primarilor (CoM), lansată de Uniunea Europeană în 2008, este cea mai mare mișcare din lume pentru acțiuni locale privind clima și energia. Până în present, acesta reunește peste 3 000 de autorități locale și regionale din peste 140 de țări.