Un asteroid de zece metri (2024 PT5) va fi tras pe orbită în jurul Pământului, devenind o „mini-lună” temporară pentru planeta noastră. Experții au luat în considerare puterea sa distructivă. Asteroidul descoperit în luna august, urmează să aibă o soartă diferită de a altor asteroizi. Mai exact, se așteaptă ca roca din centura Arjuna să fie prinsă pe orbită și, în acest fel, să devină o mini-lună, transmite adevărul.ro.
Asteroidul va rămâne în strânsoarea gravitațională a Pământului doar pentru aproximativ două luni, după cum a raportat IFL Science. Acest timp este suficient pentru a-i determina pe experți să ia în considerare puterea sa distructivă.
Profesorul de astrofizică Adam Frank, de la Universitatea Rochester, a explicat ce s-ar întâmpla dacă un asteroid de aceste dimensiuni ar lovi Pământul. Frank a declarat că în momentul în care o roca de 10 metri ar putea fi devastatoare într-o situație ipotetică în care ar intra în coliziune cu Terra.
„Dacă ceva de această dimensiune ar lovi Pământul, ar fi o apocalipsă de tip biblic”, a spus el.
Profesorul a precizat însă că „muntele spațial” nu se va apropia suficient de mult de noi pentru a provoca daune.
„Ceea ce avem aici este ceva care se află pe orbita Lunii sau la o distanță apropiată de aceasta. Deci, în niciun caz nu se va apropia suficient de mult pentru a ne amenința în vreun fel”, a spus el.
Specialistul spune că, deși nu se pune problema unei amenințări pentru omenire, putem totuși învăța ceva de la acest asteroid.
„Astronomii petrec mult timp încercând să catalogheze aceste clase de asteroizi pentru a se asigura că înțelegem unde se află fiecare dintre ei, deoarece dacă vreunul s-ar apropia suficient de mult de Pământ și am crede că există posibilitatea să ne lovească, ar trebui să ne dăm seama cum să îl deviem sau să îi facem ceva pentru a-l împiedica să lovească Pământul”, a adăugat el.