Politicieni, procurori, profesori, deputați, jurnaliști, foști miniștri sau premieri. Sunt cei care și-au anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al R. Moldova, în total, deja 16 la număr. E mult sau puțin, decideți voi!
„Sunt prea mulți pentru o țară atât de mică.”
„Numai nu cu Sandu. Mai bine cu Șor, cu cineva.”
„Îi cunosc aproape pe toți”, au spus unii cetățeni.
Un vox populi realizat de jurnaliștii Nordinfo arată că, de fapt, cetățenii nu îi prea cunosc pe potențialii candidați.
„Trebuie unul, doi, dar buni, nu o stână întreagă fără sens. Este și Usatîi? Banditul!”.
Renato Usatîi, candidat al Partidului Nostru
Renato Usatîi a venit în politică în 2014. Este cunoscut ca fost primar de Bălți. A candidat și la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, clasându-se pe a treia poziție.
„Și Filat cumva este? Cum așa, el a fost judecat și vrea acum la conducere, se vrea președinte.”
Vlad Filat, candidat al Partidului Liberal Democrat din Moldova
Fostul premier și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat se vrea și el președinte. Acesta a revenit în fruntea partidului în 2020, la un an după ce a fost eliberat din închisoare în dosarul „frauda bancară”.
„Pe Maia Sandu o cunoaștem, pe Filat, pe Renato Usatîi, doar pe aceștia trei. Să fi fost vreo doi trei, dar nu atâțea. Parcă Maia Sandu ar merita. Filat a ieșit recent din pușcărie.”
Maia Sandu, candidată a Partidului Acțiune și Solidaritate
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, unde a candidat din partea PAS, obținând în al doilea tur de scrutin aproape un million de voturi. Este cea care conduce R. Moldova spre Uniunea Europeană și inițiatoarea referendumului din toamnă.
„O cunosc pe Maia Sandu, pe fostul primar al orașului Bălți și pe Natalia Morari o urmăresc. În rest, pe nimeni.”
Natalia Morari, candidată independentă
Jurnalista Natalia Morari s-a numărat printre fondatorii TV8, dar nu a mai putut să activeze în cadrul televiziunii după ce în 2021 a anunțat despre relația sa cu Veaceslav Platon. Ulterior a devenit un mare critic al actualei guvernări.
„Pe Sandu o știu, pe Usatîi îl recunosc, mai mult pe nimeni. Cred că sunt oameni de rezervă, iată de ce candidează atât de mulți.”
„Pe Vlad Filat, pe Maia Sandu, Natalia Morari, Andrei Năstase, Renato Usatîi. Cred că aceștia sunt toți cei pe care îi cunosc. 15 candidați nu e chiar atât de mult, având în vedere că la noi în țară, președinția este un loc bun, să spunem așa.”
Andrei Năstase, candidat independent
Andrei Năstase a fost viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în cadrul Guvernului condus de Maia Sandu. La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020 a fost candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, de unde a fost dat afară.
„Îi recunosc pe Bolea, Usatîi, Năstase, Sandu, Vlah, Tarlev, Filat, Morari, Stoianoglu, Chicu.”
Vasile Bolea, candidatul Blocului Politic „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor
Puțini au fost cei care l-au recunoscut pe Vasile Bolea, care a părăsit rândurile PSRM și acum este susținut de Ilan Șor.
Ion Chicu, candidat al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei
Sau pe Ion Chicu fost premier și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).
Alexandr Stoianoglo, candidat independent
Nici despre Alexandr Stoianoglo nu au știut prea mulți – procurorul general care, în 2021 a fost reținut chiar în biroul său, fiind cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații.
Vasile Tarlev, candidat independent
Irina Vlah, candidată independentă
Fostul deputat comunist și prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, dar și ex-bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, la fel au fost recunoscuți de puțini locuitori din norul țării.
Mai mult, din cei chestionați de jurnaliștii Nordinfo, nimeni nu l-a recunsocut pe fostul Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, nici pe profesorul universitar Alexandru Arseni, acuzatoarea de stat Victoria Furtună, care a demisionat cu scandal de la Procuratura Anticorupție, vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi sau pe fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca.
Tudor Ulianovschi, candidat independent
Alexandru Arseni, candidat independent
Victoria Furtună, candidată independentă
Ștefan Savițchi, candidat Independent
Valeriu Pleșca, candidatul Partidului Social Democrat European din Moldova
Menționăm că la realizarea video a materialului jurnalistic, Octavian Țîcu încă nu își anunțase intenția de a candida. El este al 16 pretendent la funcția de preșședinte al R. Moldova.
Octavian Țîcu, candidat din partea blocului „Împreună”
Menționăm că, Octavian Țîcu este politician, istoric și fost sportiv din R.Moldova. Acesta a deținut, anterior, funcția de ministru al Tineretului și Sportului și a fost parlamentar.