Deși, este percepută drept o meserie tipică pentru bărbați, prelucrarea metalului prin sudare se potrivește și femeilor. Un exemplu în acest sens este Veronica Țîbuleac, Maistru Instructor în sudare, în cadrul Școlii Profesionale din orașul Rîșcani. Îmbrățișează această meserie de mai bine de 30 de ani și a învățat zeci de generații să îndrăgească sudura.
„Mie îmi place, ori că m-am obișnuit de-acuma, sau firea mea este așa. Eu cu fetele n-aș putea lucra, vă spun sincer. Cu băieții e altfel. Eu îi înțeleg, ei mă înțeleg pe mine, eu sunt pentru ei, uneori, ca o mamă, uneori ca un tată și mergem înainte”, a declarat Veronica Țîbuleac, maistru în sudare și profesoară.
În toți acești ani, profesoara a reușit să formeze caractere la fel de puternice precum al ei.
„Mulți nu înțeleg, mă întrebă ce lucrezi tu acolo, iar eu le zic maistru la sudură. Teorie? Eu le zic, și practică. Vin din clasele a 9-a la mine și mă roagă măcar un pic să pună mâna să sudeze. Și clar că eu le permit, iar la anul suntem siguri că 5-6 elevi o să vină la meseria noastră”, a adăugat Veronica Țîbuleac, maistru în sudare și profesoară.
Deși salariul pe care-l ridică nu este suficient pentru o viață fără griji, Veronica Țîbuleac nu s-a gândit niciodată să-și schimbe meseria sau să plece peste hotarele țării.
„Clar că banii trebuiesc, căci fără bani, știți cum, sunt multe de rezolvat, în familie și personal, și în domeniul sănătății, dar mai mult din plăcere, fiindcă salariul nu ne motivează pe noi. Viitorilor bărbați le va prinde bine în gospodărie, la lucru peste hotare și la noi în țară este bine plătită meseria de sudor. Salariul nostru de maistru nu este la fel de bine plătit precum este cel de sudor”, a mai spus Veronica Țîbuleac.
Discipolii săi au doar cuvinte de laudă despre profesoara lor.
„Am ales meseria de electrogazosudor pentru că îmi place tare să sudez și meseria e foarte plătită. Doamna Veronica ne predă temele foarte bine și, cu toate că ține un aparat de sudat în mână, este o doamnă foarte indulgentă”, a menționat Andrei Spatari, elev, Școala profesională din or. Rîșcani.
„Am îndrăgit această meserie pentru că de mic mă uitam cum bunelul sudează și mi-a plăcut această meserie, am zis că o voi practica și eu cînd voi crește un pic mai mare. Doamna Veronica este un maestru și o profesoară foarte bună. O respectăm pentru că a îmbrățișat o meserie bărbătească”, a adăugat Ruslan Cebotari, elev, Școala profesională din or. Rîșcani.
„Dumneaei se bucură de stima și respectul atât al colegilor, cât și al elevilor. Ați văzut că e activă, grijulie și îi ajunge răbdare și timp pentru fiecare elev. Nu e unica doamnă care activează în cadrul instituției noastre, avem și la alte meserii care par a fi bărbătești. De exemplu, și la meseria de tractorist avem două doamne care activează”, a conchis Mircea Cherdivară, directorul Școlii profesionale din or. Rîșcani
La Școala Profesională din Rîșcani își fac studiile peste 440 de elevi la specialități ca operator, electrician, croitor, tractorist, mecanic auto, tâmplar și electrogazosudor.