Maladiile de inimă reprezintă principala cauză a deceselor în Republica Moldova. Cum le prevenim, dar și cum le tratament, aflați în minutele ce urmează.
În luna mai a acestui an, Victor Cibotari a suferit un infarct miocardic.
„Mă simțeam rău, aveam dureri de spate, credeam că am probleme cu coloana vertebrală. Am apelat la urgență și m-au adus la Novamed Nord”, a povestit Victor Cibotari, pacient.
Bărbatul povestește că medicii de aici i-au salvat viața.
„Înainte oboseam, dar după operație, durerile au dispărut definitiv. Medicii de aici sunt profesioniști, mi-au rezolvat problema la timp și mă simt mai bine. Mulțumesc tuturor medicilor!”.
Pe Vasile Gavrilov l-am găsit vesel și optimist chiar a doua zi după intervenție. A venit la Novamed Nord la indicația medicului cardiolog din Ocnița. Nu a ezitat prea mult și a urcat pe masa de operație.
„M-am adresat la medic pentru că, în ultima perioadă, am început să am dureri în partea stângă. Am mers la cardiologul din Ocnița. Mi-a făcut o cardiogramă, după care mi-a propus să vin la Novamed Nord din Bălți. Desigur că îmi făceam griji, dar când au terminat intervenția nici nu îmi venea să cred. Absolut fără durere”, a povestit bărbatul.
De inimile pacienților cardiaci au grijă cei mai buni doctori din cadrul spitalului Novamed Nord, cu o experiență de peste 20 de ani, care au trecut pregătirea în cadrul centrelor europene renumite, cu cele mai performante tehnologii și cele mai inovaționale metode de tratament.
Zilnic, aceștia salvează chiar și peste zece pacienți, de la cele mai simple până la cele mai complicate cazuri.
La Novamed Nord, intervențiile cardiovasculare sunt minim-invazive, fără bisturiu, fără antestezie generală, extrem de precise, bazate pe tehnici imagistice specializate.
„Practic, pacientul nu are nici-un fel de incizii în timpul intervenției. Totul se face printr-o puncție la nivelul arterei radiale sau femurale. Rezultă că avem un număr de complicații post operaturii mult mai scăzut, o sângerare mult mai scăzută în timpul intervenției, iar pacientul se recuperează mult mai rapid. Prin urmare, aflarea în spital este de scurtă durată. De obicei, a doua zi, pacientul pleacă acasă”, a declarat Ștefan Damașcan, medic cardiolog intevenționist.
Boala coronariană este cea mai frecventă boală cardiacă, riscul ei principal fiind apariția infarctului miocardic. Prin coronarografie, medicul identifică posibile obstacole în calea curgerii normale a sângelui, îngustări ale arterelor sau trombi, numite și cheaguri de sânge.
„Coronografia este o metodă de diagnostic minim invazivă. Este o puncție la nivelul mâinii sau piciorului, pe traectul arterei sunt avansate catetere de diagnostic, care ajung la nivelul aortei și al sinusului coronian, după care, se injectează contrast în arterele coronare sau arterele care alimentează inima cu sânge și se evidențiază starea lor, dacă sunt careva tromboze, stenoze și alte patologii”, a adăugat medicul.
Dacă în urma coronarografiei se identifică îngustări semnificative pe arterele coronare, acestea pot fi dilatate prin angioplastie coronariană cu stent.
„Angioplastia este următoarea etapă, cea de tratament. În același mod avansăm alt tip de cateter care se numește cateter ghid. Prin el putem avansa diferite materiale care ne permit dilatarea acestei stenoze sau tromboze și implantarea unui stent. Acesta reprezintă o carcasă din platină și crom, acoperită cu substanță medicamentoasă specială, care dilată această stenoză și restabilește fluxul normal de sânge”, a mai spus Ștefan Damașcan.
Iar pentru pacienții la care rezultatul coronarografiei relevă calcifieri severe, este necesară rotablația.
„Rotablația este tot o metodă de tratament folosită în cazul arterelor inters calcificate. Aici nu putem interveni prin dilatare de balon și implantare de stent. Deci, recurgem la rotablație. Este un rotabur, acoperit la capăt cu diamant, care avansează pe traectul vasului și distruge acest calciu. Ulterior, este posibilă implantarea de stent și restabiliriea fluxului de sânge”, a conchis medicul.
Specialiștii îndeamnă să fim atenți la semnale. Dacă le ignorăm, acestea pot fi fatale.
„Așa simtome cu ar fi durerea în piept, în torace, cu dificultate de respirație, durere de spate, în umeri, în coate, în brațe, în mandibulă, bătăile inimii, durerile de cap, puls accelerat sau încetinit sau chiar pierderi de conștiință”, a menționat Raisa Nedelciuc, medic cardiolog.
Iar timpul adresării la medic este extrem de important, mai ales în cazul unui infarct miocardic acut, a povestit Liliana Axenti, medic cardiolog.
Primele simptome trec uneori neobservate. Acest bărbat recunoaște că nici nu a știut că a suferit două accidente vascular celebrale. Pentru că nu s-a adresat la medic, a avut și un infarct.
Și Ion Macariuc recunoaște că nu a dat prea multă importanță durerilor de inimă. Iată de ce a ajuns pe masa de operație.
„Noi aproape toți suntem la fel. Ne adresăm la medic când ne doboară. La Novamed Nord au mai fost personae din sat. Toți sunt mulțumiți precum eu. Suntem mulțumiți de atitudine medicilor față de pacienți.”
Medicii spun că maladiile ar putea fi prevenite printr-un mod de viaţă sănătos şi o alimentaţie bogată în vitamine.
„Factorii de risc modificabili sunt obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, hipertensiunea arterială, stresul, anxietatea, depresia. Acești factori pot fi controlați prin un mod de viață sănătos, renunțarea la fumat, mișcare și tratament medicamentos. Sunt și factorii nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul. La începutul vieții, bărbații au un risc cardiovascular mai înalt decât femeile. După menopauză, femeile au același risc cardiovascular precum bărbații.”
Vestea bună este că serviciile sunt absolut gratuite pentru toți pacienții care dețin poliță de asigurare medicală.
„Conform ordinului Ministerului Sănătății, toți pacienții aduși de salvare, care sunt asigurați medical, cu diagnostic de infarct sau angină pectorală instabilă, nu achită nimic, totul este făcut din contul poliței de asigurare medicală”, a menționat Dumitru Mișenin, șef department UPU.
La nivel mondial, în fiecare an, peste 17 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Numai în Republica Moldova, anual, peste 20 de mii de persoane pierd lupta cu afecţiunile inimii.
„Am avut un caz când, o femeie de vreo 50 de ani a fost adusă dintr-un raion cu infarct acut și în timpul transportării a mai făcut și stop cardio-respirator. Am intervenit toți, femeia a fost defribilată, și-a revenit, a fost făcută o coronografie, iar peste cinci zile a plecat acasă”, a povestit medicul.
Ai grijă de sănătatea inimii tale! Vino la Novamed Nord! Spitalul este amplasat pe str. Kiev 73 din mun. Bălți sau fă o programare la nr. de telefon: 0231 11 000.