Femeile, copiii, comunitatea LGBT sau romii sunt printre cei mai vulnerabili în fața discriminării. Pentru a sensibiliza opinia publică și a descuraja orice comportament jignitor față de oameni, a fost lansată expoziția de fotografii și ilustrații „Narativ”. Aceasta a fost realizată în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Piko Creative și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
„Expoziția „Narativ” are menirea de a trezi interesul față de drepturile omului, față de diferite încălcări ale drepturile omului care au loc în R. Moldova. Expoziția este bazată pe articole scrise de jurnaliști moldoveni, despre diferite istorii umane, istorii adevărate care au avut loc în R. Moldova, că anumite drepturi au fost încălcate”, susține Ecaterina Vâlcu, ofițeră de politici la Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.
Doar în 2022, peste 2000 de femei au fost victime ale violenței domestice.
„Rolul mass-media în acest sens este de a aduce mai multă informare în societate, fiindcă mass-media este cea care educă societatea, astfel încât societatea să recunoască problemele, să înțeleagă problemele și să știe cum să le rezolve atunci când este cazul”, menționează jurnalista Valeria Betereanu.
Elvira Drangoi a povestit despre cazurile de discriminare în școli care se manifestă în diferite forme și a căror final poate fi tragic.
„În mod special sunt afectate fetele din școală, dar nu numai. Discriminarea, bullying-ul, rămân a fi cele mai întâmpinate probleme în școală. Cred că cunoaștem cazul fetiței Fenis, o adolescentă transgender de 16 ani, care din cauza bullying-ului școlar, din cauza discriminării și violenței, și-a schimbat o dată școala, a doua oară. Administrația le spunea părinților că nu este problema noastră, e problema fetiței. Și această fetiță s-a sinucis”, povestește Elvira Drangoi, coordonatoare CIDDC.
Iar Natalia Grîu a relatat publicului despre relația tinerilor cu inteligența artificială, care deveni o problemă socială.
„Dumneavoastră vă dați seama unde am ajuns noi? Noi am ajuns în situația când un copil care are tată, mamă, bunică, bunel, verișor, verișoară, vecini, profesori, psihologi, bibliotecar, medic, care la fel e o persoană importantă, mulți semeni, colegi de clasă, el are o problemă sufletească și el nu alege să se adreseze nimănui, el se duce și întreabă pe Chatgpt ce să facă. Mi se pare că trăim o criză a comunicării foarte, foarte gravă”, menționează Natalia Grîu, expertă în domeniul educației pentru media.
Timp de trei săptămâni, expoziția „Narativ” se va afla la USARB. Fiecare fotografie are un QR-Cod care duce spre articol. Săptămâna viitoare, ilustrațiile vor ajunge și la Comrat.