Specializarea inteligentă ar putea crește succesul în sectoarele în care economia noastră regională poate fi competitivă și chiar să schimbe și să modernizeze modelul regional de producție. Subiectul a fost discutat în cadrul conferinței „Dezvoltare regională prin specializare inteligentă” care a adunat astăzi exponenți ai mediului academic, reprezentanți ai organizațiilor naționale și internaționale, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai mediului privat și ai organizaților societății civile din nordul țării.
„Această specializare reprezintă o abordare strategică care permite regiunii să-și descopere avantajele competitive. Deci, ea, de fapt, se concentrează pe atuurile regiunii, pe avantajele competitive ale regiunii, sprijină inovarea tehnologică și urmărește transferuri tehnologice. De asemenea, presupune o implicare a tuturor actorilor a Cvadruplului Helix. De fapt, noi suntem acei reprezentanți – mediul de afaceri și mediul de cercetare, administrația publică și societatea civilă. O promovare și o susținere în domeniul specializării inteligente implică o creștere a nivelului de conștientizare, astfel încât, împreună să putem să ne implicăm în procesul de implementare”, menționează Maria Prisacari, director ADR Nord.
Programul conferinței a inclus trei paneluri: agricultura și procesarea produselor agricole; fabricarea confecțiilor, încălțămintei și articolelor din piele și textile; fabricarea de mașini, utilaje și echipamente.
„Atunci când au fost identificate acele trei domenii, ne-am bazat pe importanța domeniului în economia regională, am analizat piața și tendința pieții, potențialul de cercetare și inovare, dar și colaborarea dintre actorii din domeniul dat. La nivel de agricultură și procesarea produselor agricole, ne dorim să avem un sistem agroalimentar sustenabil și circular, cu un lanț valoric complex și activități inovatoare pentru a sprijini apariția produselor și serviciilor cu valoare adăugată. Bineînțeles că sectorul agroalimentar menține o poziție dominantă în economia regiunii de dezvoltare nord, practic 70% din suprafața regiunii fiind terenuri agricole”, a adăugat Maria Prisacari.
Conferința „Dezvoltare regională prin specializare inteligentă” este organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, USAID, Suedia, UK aid și ICS „Dräxlmaier Automotive” SRL.