Centrul Național Anticorupție (CNA) a desfășurat mai multe operațiuni de amploare săptămâna trecută, soldate cu percheziții și rețineri în dosare de corupție ce au vizat diverse domenii, inclusiv sănătatea, educația, justiția.
În debutul săptămânii, ofițerii CNA au documentat mai multe cazuri de corupție sistemică într-un spital raional. Personalul medical este acuzat că ar fi perceput plăți ilicite pentru eliberarea adeverințelor medicale necesare conducătorilor auto și candidaților pentru obținerea permisului de conducere.
Citește și: Percheziții la Orhei. Doi angajați ai spitalului raional vindeau certificate medicale
Un alt caz major a implicat un bărbat din capitală, reținut cu o mită de 7 000 de euro într-un dosar de trafic de influență. Acesta a încercat să determine un agent public să soluționeze favorabil o plângere înregistrată la Poliție.
„Tot săptămâna trecută, directoarea unei grădinițe din Chișinău a fost reținută pentru 72 de ore, fiind acuzată de perceperea de taxe ilegale de la părinți. Ulterior, aceasta a fost eliberată de procurori, iar CNA a solicitat suspendarea sa din funcție pe durata anchetei”, informează Centrul Național Anticorupție.
O altă acțiune a avut loc vineri, 1 iunie, când CNA a efectuat percheziții la un call-centru. O cetățeană a Ucrainei a fost denunțată pentru tentativa de corupere a unui șef de inspectorat de poliție cu suma de 20 000 de dolari, în schimbul protecției pentru afacerea sa clandestină. Persoana a fost reținută și ulterior arestată pentru 30 de zile. În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au confiscat peste 400 000 de lei și 22 de calculatoare.
Citește și: Un polițist din Chișinău a refuzat mita de 20 de mii de euro. Ce favoruri trebuia să facă
Săptămâna s-a încheiat cu reținerea unui avocat prins în flagrant delict în momentul returnării unei sume de 4 000 de euro, bani pretinși pentru soluționarea favorabilă a unui dosar în instanță.
Citește și: A vrut să întoarcă mita de 4000 de euro, dar a avut o zi cu ghinion. Un avocat din capitală, reținut de CNA
Totodată, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe 55 de bunuri în valoare de 1, 1 miliarde de lei, într-un dosar de spălare a banilor. Este vorba despre 36 de construcții nelocative, 10 terenuri pentru construcție și 9 încăperi nelocative.