Astăzi, în România, dar și în mai multe țări membre ale Uniunii Europene, au loc alegerile europarlamentare. Zeci de mii de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română sau a altei țări din Uniunea Europeană sunt așteptați la urne pe 9 iunie, la alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv la 52 de secții de votare deschise de România în Republica Moldova: 28 de secții de votare vor fi deschise în centrul țării, inclusiv 13 secții în Chișinău), 17 secții – în zona de nord și 7 secții – în sudul R. Moldova.
Sunt aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, pe un mandat de cinci ani, toate partidele românești cu șanse promițând să sprijine aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, inclusiv cele de extremă dreapta acuzate de promovarea unei agende a Moscovei.
Autoritățile pro-europene de la Chișinău și-au îndemnat concetățenii cu cetățenie dublă, care locuiesc în țară sau în stăinătate, să voteze cu partide care sprijină aderarea R. Moldova la UE, în timp ce opoziția socialistă, care sprijină legături strânse cu Rusia, a spus că „nu se implică” în alegerile pentru Parlamentul European pentru că acest scrutin reprezintă „treburi interne de organizare” a UE.
Autoritățile electorale românești au spus că secțiile de votare deschise în R. Moldova vor rămâne deschise până la orele 22:00, dar programul poate fi prelungit cu o oră, dacă în secție sunt mai mulți alegători care încă nu au votat. Pentru a vota alegătorii trebuie să aibă pașaport sau bulletin de identitate românesc valabil.
În 2024 vor fi aleși 33 de eurodeputați români. Se întâmplă în ajunul începerii oficiale a negocierilor de aderare, eveniment despre care presa internațională spune că ar putea avea loc pe 25 iunie. În ajunul europarlamentarilor, pe 7 iunie, Comisia Europeană a prezentat raportul care confirmă că am îndeplinit recomandările necesare, pentru a demara procesul.
După ce negocierile încep, Republica Moldova poate obține fonduri de pre-aderare din partea Uniunii Europene. Resursele financiare urmează să fie direcționate pentru inițiative concrete de dezvoltare, iar cuvântul pus de eurodeputați și comisari europeni poate fi deveni sprijin puternic pentru Republica Moldova. Totodată, Bucureștiu deja a promis Chișinăului expertiză și împărtășirea experienței, pe domeniul scrierii proiectelor.
În total, la alegerile europarlamentare urmează să fie aleși 720 de deputați în Parlamentul UE, din toate țările membre ale UE.
Adresele secțiilor de votare