Rețeaua Evrazia, care ar opera în numele oligarhului fugar Ilan Șor, a fost sancționată astăzi de Marea Britanie. Decizia presupune înghețarea activelor și impunerea interdicțiilor de călătorie.
Ambasada Marii Britanii la Chișinău anunță că „agenții pro-Kremlin”, care ar fi responsabili de fraudarea alegerilor din Moldova, se numără printre cei sancționați azi de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
„Sancțiunile vizează o rețea de actori pro-ruși din Moldova denumită Evrazia, care operează în numele oligarhului corupt fugar Ilan Șor, sancționat anterior de Regatul Unit în 2022, pentru destabilizarea democrației în Republica Moldova și răspândirea influenței ostile a Rusiei. Pachetul de sancțiuni este cea mai recentă acțiune din cadrul campaniei de combatere a corupției și a banilor murdari, inițiată de Ministrul de Externe al Regatului Unit”, anunță sursa citată.
Potrivit ambasadei, Evrazia, o organizație rusească non-profit, a fost folosită de Ilan Șor pentru a mitui cetățenii moldoveni să voteze „nu” la referendumul privind aderarea la UE, scrie moldpres.
„Poliția Republicii Moldova a declarat că aproximativ 130 mii de cetățeni au primit în total 15 milioane de dolari de la Evrazia, plățile variind de la 50 de dolari pe lună pentru „susținători”, la peste 2 500 de dolari pe lună pentru „lideri”. Sancțiunile de astăzi vizează fondatorul și directorul Evrazia, Nelli Alekseevna Parutenko, și membrul consiliului de administrație al Evrazia, Natalia Parasca, precum și Evrazia însăși, și un alt agent politic cheie al lui Șor, Marina Tauber. Sancțiunile expun încercările Kremlinului de a submina și destabiliza democrațiile din Europa de Est”, a comunicat Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
În acest context, ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat că sancțiunile transmit un mesaj clar – de a nu tolera interferențele Rusiei.
„Nu vom sta cu mâinile încrucișate în timp ce Rusia subminează democrația și statul de drept, amenințând securitatea națională a țărilor pe care le considerăm prietene și partenere. Lăsat necontrolat, acest tip de corupție insidioasă poate eroda însăși fundațiile societății noastre și deschide ușile Rusiei și altor actori răuvoitori pentru a-și extinde influența și a compromite stabilitatea vecinilor noștri și a Regatului Unit. Trebuie să protejăm instituțiile concepute pentru a-i trage la răspundere pe acești indivizi”, a spus David Lammy.
Ambasada Marii Britanii la Chișinău a precizat că persoanele și entitățile desemnate pentru sancțiuni sunt: Evrazia, o organizație neguvernamentală care aracționa în numele oligarhului moldovean pro-rus Ilan Șor; Nelli Parutenko, fondator și director al Evrazia; Natalia Parasca, membră a consiliului de administrație al Evrazia și fost lider al Partidului „Renaștere”, susținut de Ilan Șor; Marina Tauber, fost lider al Partidului „Șor”.
Sancțiunile presupun înghețarea activelor, fapt care împiedică orice cetățean al Regatului Unit sau orice întreprindere din Regatul Unit să utilizeze fonduri sau resurse economice ce sunt deținute sau controlate de persoana sancționată. De asemenea, aceasta împiedică furnizarea de fonduri sau resurse economice către persoana sancționată sau în beneficiul acesteia. Sancțiunile financiare ale Regatului Unit se aplică tuturor persoanelor aflate pe teritoriul și în marea teritorială a Regatului Unit, dar și tuturor persoanelor originare din Regatul Unit, oriunde s-ar afla în lume.
De asemenea, cetățenii nominalizați vor avea interdicția de călătorie, fapt care înseamnă că persoanei trebuie să i se refuze permisiunea de a intra sau de a rămâne în Regatul Unit.