Uniunea Europeană a anunțat noi reguli pentru bagajele de mână care vor intra în vigoare în toate aeroporturile, începând de azi. Astfel, revine obligativitatea transportului de lichide în ambalaje de maximum 100 de mililitri, scrie euronews.ro
Mai mult, în viitorul apropiat, este foarte posibilă standardizarea dimensiunilor pentru bagajele de mâna.
Noi reguli de călătorie cu avionul, de la 1 septembrie
Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la fiabilitatea scanerelor de nouă generație utilizate în unele aeroporturi din Uniunea Europeană. Acestea permit în prezent pasagerilor să ia la bord recipiente cu lichide de peste 100 ml.
Pasagerilor li se va cere, de asemenea, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru. Medicamentele şi hrana lichidă pentru bebeluşi sînt exceptate de la regulile privind lichidele. Noile reguli UE permit ca recipientele cu lichide să rămînă în interiorul bagajelor la punctele de control echipate cu scanere noi. Totuşi, lichidele şi dispozitivele electronice vor trebui în continuare să fie scoase din bagaje şi prezentate separat la punctele de control dotate cu scanere convenţionale, care sînt comune încă pe multe aeroporturi din UE.
Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Comisia implementează temporar restricții privind controlul lichidelor în aeroporturile din UE care utilizează un anumit tip de sisteme de detectare a explozivilor pentru bagajele de mână, cunoscute sub denumirea de EDSCB. Și răspunsul vine ca urmare a unei probleme tehnice cu acest tip specific de echipament.”
Fiabilitatea scanerelor de acest tip a fost pusă la îndoială de un raport tehnic al Comisiei, în care se menționa că performanța lor nu poate fi garantată în cazul recipientelor mai mari de 330 de mililitri. Potrivit vocilor din industria de travel, în prezent se ia în considerare și eventuala standardizare a dimensiunii bagajelor de mână.
Sean Tipton, manager, relații mass-media, The Travel Association: „În ceea ce privește dimensiunea bagajului, în prezent, majoritatea companiilor aeriene sunt destul de flexibile, dar regulile sunt ușor diferite. Unele dintre ele insistă ca bagajul să fie ceva mai mic decât alte companii aeriene. Prin urmare, UE dorește să standardizeze acest proces, astfel încât bagajul să aibă exact aceeași dimensiune, indiferent de compania aeriană cu care călătorești, atât timp cât aceasta are sediul în UE.”
Deocamdată, singura certitudine este că, de la 1 septembrie, se revine la regula privind 100 de mililitri de lichid. Comisia descrie măsura ca fiind „temporară”, dar nu a indicat o dată când se va încheia.