Vaccinurile antigripale au fost administrate în proporție de peste 80 la sută, iar stocurile de ser din Soroca și Cantemir au fost epuizate. Autoritățile de resort îndeamnă cetățenii, în special cei din grupurile de risc, să se imunizeze, comunică MOLDPRES.
Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a precizat că procesul de vaccinare antigripală a început pe 25 septembrie. Republica Moldova a achiziționat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra, cu doza de 0,5ml în seringă pre-umplută.
„În prezent, procesul de imunizare împotriva gripei se desfășoară în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Până la momentul actual, au fost administrate peste 80% din totalul dozelor recepționate. Două raioane, Soroca și Cantemir, au epuizat stocul de vaccin, 20 teritorii administrative au utilizat peste 80 la sută din dozele recepționate, iar restul teritoriilor au un consum între 50% și 79% din dozele primite”, a spus Olesea Croitor.
ANSP precizează că de la începutul sezonului rece nu a fost înregistrat niciun caz de gripă.
Republica Moldova a recepționat la începutul lunii septembrie un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal, procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Acesta a fost distribuit în instituțiile medico-sanitare din țară pentru imunizarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă, în mod prioritar persoanelor cu maladii cronice și imunitate compromisă, vârstnicilor, gravidelor, lucrătorilor medicali și angajaților structurilor de forță.
Conform specialiștilor în sănătate, vaccinarea contra gripei contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a formelor severe de boală, prevenirea complicațiilor, spitalizării și deceselor cauzate de gripă. Imunizarea contra gripei poate fi efectuată concomitent cu cea contra infecției COVID-19.