Numărul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, ajungând de la 59,8 mii în 2021 la 63,3 mii în 2023, ceea ce înseamnă peste 1000 de întreprinderi noi în fiecare an. Un anunț în acest sens a fost făcut de Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
IMM-urile reprezintă un pilon esențial al economiei naționale, contribuind în prezent la generarea a aproximativ 65% din locurile de muncă din cadrul întreprinderilor.
„În primul rând, ele generează locuri de muncă, aici, acasă. Sunt oameni care nu au plecat peste hotare, dar continuă să dezvolte comunitățile lor. Astăzi, în cadrul IMM-urilor activează circa 65% dintre numărul de angajați în cadrul întreprinderilor naționale – ceea ce înseamnă că 6 din 10 locuri de muncă în Republica Moldova sunt generate de IMM-uri”, a declarat Dumitru Alaiba.
În 2023, cele mai multe IMM-uri activează în sectorul comerțului, cu un total de 20,9 mii de întreprinderi. Alte domenii importante includ agricultura, silvicultura și pescuitul, cu 5,7 mii de IMM-uri, industria prelucrătoare, cu 5 mii de IMM-uri, dar și 5,8 mii de IMM-uri cu activități profesionale, științifice și tehnice.
„Spațiu de creștere mai este mult și vom continua să sprijinim IMM-urile. De aceea, am creat mai multe instrumente pentru a le da o mână de ajutor. Programul 373 a fost creat special pentru a le oferi acces rapid și simplu la finanțare, în condiții avantajoase. Avem programele de susținere ale ODA, iar mai nou am lansat Programul de sprijin al micilor producători prin care oferim finanțare și instruire”, a conchis ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.