Acum doi ani, la 9 septembrie 2022 am rămas fără de Nicolae Bulat. Ghid neobosit al Cetății Soroca, director al Muzeului de Istorie și Etnografie ce-i poartă în prezent numele, cercetător și promotor al istoriei locale. A fost un om care a știut cum să tălmăcească istoria pe înțelesul oricui, fie că povestea unor pici ce-l priveau de jos în sus cu ochii curioși, sau că avea în față intelectuali asemenea lui. Vorbea despre faptele petrecute acum multe secole, ca și cum ar fi fost de față și la aceste evenimente istorice, scrie observatorul.md.
Era vrăjit de Nistru, de acel fluviu din Cureșnița natală, care duce cu el la vale nu doar apa, ci și istoria ce avuse loc pe malul său ori în apele sale. Putea fi văzut sâmbăta și duminica la cetate sau prin oraș, atunci când era rugat să ghideze vreo delegație sau un grup de vizitatori dornici să afle ce enigme ascunde fortăreața noastră de pe malul Nistrului.
Chiar și atunci când cetatea era închisă pentru restaurare sau când printr-o minune nu-l deranja nimeni, nu se prea lăsa de lucru. La măsuța înconjurată de cărți și documente, cerceta, scria sau… desena. Își ilustra cărțile cu desene făcute de el, iar chipurile create de Nicolae Bulat erau expresive și rupte parcă din trecutul îndepărtat. Avea și de unde se inspira, căci din modestul său apartament avea Cetatea și Nistrul la picioare, balconul familiei Bulat cu priveliștea de milioane a fost locul de unde s-au făcut multe fotografii frumoase.
Nicolae Bulat s-a născut la 10 februarie 1952 în satul Cureșnița, raionul Soroca. A fost profesor, muzeograf, istoric și scriitor, deținătorul mai multor distincții. El a fost supranumit „gardianul” Cetății Soroca, unde a lucrat mai bine de 30 de ani, fiind considerat și unul dintre cei mai buni ghizi din Republica Moldova. A murit din cauza unei maladii grave la creier.