Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a discutat cu tinerii din Bălți în prima zi de forum. Acesta a încurajat dialogul între tineri și factorii de decizie politică pentru a consolida procesele democratice.
„Am văzut tineri foarte diferiți, dar uniți pentru a promova o Moldovă dezvoltată care trăiește în pace. Sper că acest forum va continua pentru a asigura această comunicare cu tinerii. Este adevărat că tinerii pot să iasă într-un număr mai mare la vot pentru a-și alege viitorul. Ce poate să facă statul, este să fie credibil, să întreprindă acțiuni prin care să demonstreze că lucrează în interesul lor. Referendumul din această toamnă este momentul care arată că de votul tinerilor depinde viitorul țării, vor fi pro sau contra UE”, a declarat Spînu.
Recent, Guvernul a aprobat Programul Național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028. Documentul include acțiuni și proiecte necesare pentru ca municipiul Bălți să devină mai atractiv pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Andrei Spânu a menționat că realizarea acestui program depinde de mai mulți actori.
„Acum, mingea e în mâinile autorităților publice locale, care, împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord trebuie să pregătească aceste proiecte. La moment nu există studii de fezabilitate, proiecte tehnice, locurile de amplasare. Acest plan, de fapt, explică ce trebuie să facem în următorii ani pentru a atrage rsurse financiare, fonduri europene. Sper că primăria, ADR-ul, guvernul, antreprenorii, societatea civilă, vom lucra împreună pentru pregătirea acestor proiecte.”
Proiectele pentru mun. Bălți sunt:
- construcția unui complex sportiv multifuncțional de importanță națională de tipul „Bălți Arena”;
- regenerarea și modernizarea complexă a cartierelor blocurilor de locuințe multietajate;
- crearea premiselor pentru relansarea activității Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni;
- reconstrucția capitală a străzii Kiev ca arteră urbană de legătură și tranzit a cartierelor Slobozia și Dacia.
Costurile proiectelor incluse în Program se cifrează la 2,7 miliarde de lei.