Cel mai mare forum dedicat tinerilor din țară, Moldova Youth Forum 2024, are loc în acest weekend, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți. Timp de două zile, peste 300 de tineri din nordul, centrul și sudul țării, împreună cu experți și politicieni naționali și internaționali, vor discuta despre inovare digitală, dezvoltare durabilă, incluziune, dar și parcursul european al R. Moldova. Evenimentul, cu genericul „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă” este organizat de către Institutul Republican Internațional – IRI Moldova și se află la cea de-a 3-a ediție.
Cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, tinerii participă la discuții de tip panel, ateliere de lucru cu aplicare practică, dar și mai multe activități educative.
Maria Popa, voluntară Moldova Youth Forum, participantă din Bălți:
Am profitat din plin de oportunitatea de a fi prezentă la Moldova Youth Forum pentru că pe lângă panelurile tematice care vor cuprinde diverse subiecte, cum ar fi situația politică și economică, integrarea europeană, dezvoltarea tinerilor și implicarea în viața social-politică din țară, acesta ne permite să interecționăm cu alți tineri din diferite regiuni. Putem conlucra, colabora și vedea cum își manifestă ei activismul civic în localitățile lor, făcând un schimb de experiență în acest sens.
Alexandru Arhire, voluntar Moldova Youth Forum, participantă din Ungheni:
Am venit la forum pentru a afla lucruri noi despre politicile preconizate pentru tineri, dar și despre Uniunea Europeană. Avem foarte multă informație în spațiul public, dar trebuie să o filtrăm, iar odată ce venim aici, avem șansă să o obținem direct de la surse oficiale. Cel mai mult îmi este interesant panelul ce ține de domeniul IT, avem multe întrebări și vreau să aflu cum se va dezvolta acesta în țara noastră.
Evenimentul are drept scop încurajarea tinerilor să contribuie activ la formularea politicilor publice, dar și implicarea acestora în procesul decizional al țării.
Alexandru Demianenco, organizator, reprezentantul Institutului Republican Internațional din Moldova:
Moldova Youth Forum are ca scop să fie și o platformă de advocacy care ajută tinerii să-și discute probleme, dar și să creeze o rezoluție care va fi propusă către ministerele de resort care vor lua în considerere acest lucru atunci când vor căuta soluții la rezolvarea acestora. Vom discuta despre sănătatea mintală, problema mediului înconjurător, securitate, pace, procesul de integrare europeană, dar și vom face o simularea a referendumului din toamna anului curent. Sper ca tinerii să savureze din plin acest eveniment.
Jules Bigot, organizator Moldova Youth Forum, participant din Paris, Franța:
Acest forum este foarte important pentru că tinerii au oportunitatea unică să interacționeze cu lideri politici din R. Moldova, dar și din străinătate. Este o șansă mare pentru ei, nu toți tinerii au astfel de ocazii. Îi încurajez să profite de acest lucru. Totodată, vreau să spun că Uniunea Europeană este despre pace. Împreună cu celelalte țări, în unitate prin diversitate construim un viitor mai bun, atât pentru generația noastră, dar și pentru cele care vor urma.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova:
Moldova Youth Forum este un format foarte bun și important pentru ca tinerii să se adune, să discute care este agenda politică a țării, care este agenda politică al lor și cum tinerii se pot implica în toate procesele democratice care sunt necesare Republicii Moldova. Eu mă bucur și vreau să mulțumesc și tinerilor care se ocupă de organizare, dar și partenerilor internaționali care ne ajută să organizăm Forumul, să împărățească experiența democratică din țările care le reprezintă, dar și să ne ajute să maturizăm democrația din Republica Moldova.
Cu un mesaj de încuraje pentru tineri a venit și președinta R. Moldova, Maia Sandu, dar și Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.
Maia Sandu, președinta R. Moldova:
Planul nostru este de a construi o Moldovă cu adevărat bună pentru toți tinerii. Vreau ca tinerii din R. Moldova să aibă oportunități de a învăța și de a avea o carieră precum în marele capitale europene, să aibă posibilitatea de a călători oriunde și totuși să le placă acasă. Vreau ca tinerii să trăiească într-o Moldovă europeană, pașnică, fără frică, cu condiții de trai înalte și cu familii fericite. Putem îndeplini acest plan, dar am nevoie de ajutorul vostru.
Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova:
Pentru voi, tinerii din R. Moldova, mesajul cel mai important este că procesul de integrare a început deja. Deși este un proces complex care va dura câțiva ani, beneficiile le veți simți chiar și înainte de momentul aderării. Unele dintre aceste beneficii au apărut deja. Spre exemplu, în ultimii doi ani, Republica Moldova și Uniunea Europeană au creat cadrul pentru reducerea tarifelor de roaming, s-a liberalizat comerțul dintre țara voastră și Uniunea Europeană, am crescut sprijinul financiar european și am inclus Republica Moldova în programe importante europene. Voi insista ca instituțiile Uniunii Europene să crească asistența financiară pentru Republica Moldova. Consider că meritați un instrument de sprijin, asemănător cu cel adoptat de Uniunea Europeană pentru Ucraina, desigur, proporțional cu necesitățile Republicii Moldova. Vă doresc mult succes!
La sfârșitul primei zile de forum, participanții au simulat un referendum. Astfel, din in cei 335 de persoane înscrise în listă, la vot au participat 227 de alegători. Rezultatele au arătat că 209 de tineri au votat PENTRU referendum.
Amintim că, în acest an, Moldova Youth Forum este organizat de Institutul Republican Internațional (IRI) cu suportul financiar al USAID, Konrad-Adenauer-Stiftung, Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Oficiul de legătură NATO, Guvernul Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Hanns Seidel și alți parteneri.