Zece afaceri producătoare de biocombustibili solizi își vor eficientiza energetic afacerile și moderniza liniile de producere a peleților și brichetelor. Grație proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei, cele zece companii selectate vor primi suport non-monetar sub formă de echipamente și servicii pentru a atenua majorarea costurilor de producție cauzată de prețul crescut al energiei, de cheltuielile mari de întreținere a echipamentelor și de logistică, precum și de competitivitatea limitată pe piața locală.
Programul de susținere va contribui la reducerea costurilor de producție, ceea ce va permite companiilor selectate să investească economiile în extinderea afacerilor, dar și va duce la sporirea securității energetice a populației, prin facilitarea accesului la energie accesibilă.
„Cu acest utilaj de brichetare, care este mult mai performant, noi practic ne dublăm capacitatea de producție la oră, adică vom face în trei ore ceea ce acum ne ia 6-7 ore. Asta înseamnă și un consum mai eficient al energiei electrice, care se va reflecta și în prețul mai bun și mai accesibil al materiei finale. Impactul acestei investiții va fi pozitiv pentru menținerea pe piață și dezvoltarea afacerii noastre, dar noi suntem beneficiari indirecți, pentru că are de câștigat nu doar compania, dar și consumatorii casnici din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă și Anenii Noi, care procură biomasă de la noi”, susține Svetlana Nitoreanu, administratoarea companiei Lanacomlux.
Nouă din cele zece afaceri susținute vor beneficia de echipamente în valoare de până la 42 de mii de dolari. Este vorba de tocătoare mobile (cu sau fără motor), sisteme fotovoltaice, modernizarea/repararea liniilor de producție a peleților și/sau brichetelor.
„O companie urmează să achiziționeze și să instaleze o centrală termică cu biomasă solidă în valoare de până la 75.000 de dolari, cu condiția vânzării ulterioare a agentului termic către o instituție publică. Fiecare beneficiar contribuie financiar cu minim 10% din costul total al proiectului său. Toți 10 vor primi instruirea și ghidarea necesară pentru a transforma aceste proiecte în modele de succes și sustenabilitate”, se arată într-un comunicat emis de PNUD Moldova.
Compania Ecobioenergy Grup din satul Ișnovăț, raionul Criuleni este una din puținele afaceri din acest domeniu care se confruntă cu excesul de materie primă și nu reușește să facă față cererii tot mai mari. Spre deosebire de altele de acest tip, compania produce peleți nu doar din coji de floarea soarelui, dar și din tot ce înseamnă lemn – deșeuri de la ateliere, resturi vegetale.
„Datorită acestui ajutor suplinim linia de producere cu două granulatoare și astfel ne mărim capacitatea de producere. De când activăm, din 2012, am încercat să fim inventivi pentru a depăși crizele și a face față cererii și punem accent pe sursa de materia primă. Colectăm deșeurile de lemn de la ateliere mici, paralel am observat că este potențial din procesarea resturilor vegetale, cum sunt crengile rămase de la curățarea și igienizarea copacilor și a livezilor. Noi avem exces de materie primă spre deosebire de ceilalți”, spune Rodion Cimbriciuc, administratorul companiei Ecobioenergy Grup.
Amintim că, proiectul „Răspunsul multidimensional la provocările emergente de securitate umană” are obiectivul general să protejeze securitatea umană și să sporească capacitatea Republicii Moldova de a gestiona problemele complexe și interconectate de dezvoltare, amplificate de criza multidimensională.