Alternativele politice moldovenești sugerează că decizia Kremlinului de a bloca accesul transportatorilor moldoveni pe teritoriul lor, inclusiv în regim de tranzit, este un semn că trebuie să ne îngrijim de “parteneriatul strategic” cu Rusia. „Doar că cei care se declară prieteni nu pot să ne trateze ca pe vasali. Această decizie explică clar care este atitudinea Rusiei față de noi și care ne confirmă ca prietenii pe care putem conta sunt în UE”, scrie într-o postare pe pagina sa vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, citat de MOLDPRES.
Potrivit vicepremierului, deși suntem un stat tânăr, impus de circumstanțe să facă față la tot mai multe provocări, nu trebuie să ne lăsăm șantajați, iar principala condiție de depășire a oricăror dificultăți este să fim uniți pe interior.
„Să acționăm inteligent, responsabil și cu verticalitate”, declară Vladimir Bolea.
În această săptămână, Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri. Asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă.
Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare.
„Federația Rusă nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova. La modul concret, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii. Aceasta va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor”, se spune într-o declaraţie a Guvernului Republicii Moldova.
Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și consolidarea rutelor alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piață predictibilă.
Autoritățile Republicii Moldova asigură că vor continua să apere interesele companiilor moldovenești și sunt în căutare de soluții alternative pentru agenții economici, precum parteneriatele cu alte state și organizații internaționale.