Satul Dușmani din raionul Glodeni a fost gazda festivalului raional de colinde „Hristos se naște, slăviți-L!”. Evenimentul, desfășurat tradițional în cea de-a treia zi de Crăciun, a reunit zeci de ansambluri artistice și locuitori din nordul țării.
Cei peste 200 de participanți au prezentat un adevărat spectacol cu colinde și cântece de Crăciun.
„Acest festival l-am așteptat cu mult drag și dragoste pentru că este despre Nașterea Domnului. Ne-am pregătit mai mult de o lună pentru că ne-am străduit din suflet să prezentăm ceva frumos și plăcut”, a declarat Nicolae Pîrgaru, membru al Ansamblului Folcloric „Moștenitorii”.
„La noi în sat mereu s-a colindat „Sculaţi, sculaţi, boieri mari!”, pe care nu o mai auzim nicăeri. Mai învățăm și alte colinde, dar aceasta ne străduim, periodic, să o aducem la festival ca să nu o uităm, să o transmitem generațiilor care vin după noi”, a adăugat Viorica Ciobanu, membră a Ansamblului Folcloric „Rapsozii Hîjdienilor”.
Oaspeții evenimentului sunt convinși că tradițiile trebuie păstrate pentru că fac parte din identitatea culturală a poporului nostru.
„Ele ne fac mai buni, mai frumoși la suflet, mai credincioși. Îmi place și vreau să vă spun că sătenii noștri au lucrat foarte mult, au așteptat, luni de zile s-au pregătit pentru ca să vină lumea și să se bucure de tot ce vedem în jurul nostru”, a spus Claudia Cemîrtan, locuitoare a s. Dușmani.
„Acest festival este binecuvântat de Dumnezeu și așteptat, atât de copii, cât și de cei adulți. Suntem foarte bucuroși că am venit la Dușmani și am avut ocazia să vedem cât de buni sunt oamenii aici”, a menționat Patricia Pulbere, locuitoare a s. Cobani.
Festivalul „Hristos se naște, slăviți-L” este la cea de-a zecea ediție.
„Noi vrem să transmitem tradiițiile și cultura noastră națională tinerilor generații și să păstrăm acele datini și obiceiuri pe care le-am preluat de la strămoșii noștri. La finalul evenimentului, toți participanții primesc diplome, un premiu bănesc și tradiționalul colac de Crăciun”, a declarat Oxanu Albu, președinta r. Glodeni.
„Prin sărbătorile de astăzi îl slăvim pe Dumnezeu, îl lăudăm, îi mulțumim și ne învățăm copiii și generația noastră. Am primit aceste colinde de la bunici și străbunici, le transmitem copiilor noștri și ne dorim ca numele lui Dumnezeu să fie slăvit din generație în generație”, a conchis Victor Guleac, protoiereu, blagocinul raionului Glodeni
Pentru organizarea evenimentului, din bugetul raional Glodeni au fost alocate aproximativ 30 de mii de lei, gazda evenimentului contribuind cu o sumă similară.