Tinerii din Drochia au fost ghidați în alegerea unei profesii. În cadrul unui târg de cariere, organizat în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, elevii au discutat cu agenți economici, reprezentanți ai autorităților publice raionale, dar și organizații.
„Este o experiență și o oportunitate minunată pentru elevi și studenții, ca să participe la asemenea activități pentru a avea idee unde să meargă mai departe să învețe. Recomand tuturor să vină la asemenea activități.”
„Consider că acest târg de cariere este un eveniment important pentru orice școală, pentru că mulți elevi încă nu cunosc unde să se angajeze. Aceste târguri ne ajută foarte mult, pentru că ne oferă informații generale pe care le folosim pentru a ne orienta în viitor.”
„Din punctul meu de vedere, aceste târguri sunt destul de importante deoarece putem vedea salariile medii, modul în care să ne orientăm spre viitor și dacă se merită să urmăm o anumită profesie sau nu”, spun elevele.
Doar în acest an, Direcția ocuparea forței de muncă din Drochia a angajat în câmpul muncii peste 500 de persoane.
„Avem locuri vacante înregistrate din partea Inspectoratului de Poliție Drochia, avem nevoie de medici, specialități tehnice. Spre exemplu avem Sudzucker Moldova SRL care necesită electricieni, specialiști tehnici”, declară Galina Zavorodnîi, șefa Direcției OFM Drochia.
La târg au participat reprezentanții Asociației Obștești „Artemida”, în cadrul căreia activează singurul Centru pentru agresori din R Moldova.
„Cu ajutorul Centrului pentru agresori, abuzatorii familiali sunt referiți la aceste servicii, prin intermediul complexului de judecată și al ordonanței de protecție, și, într-un curs de la 3 la 6 luni, ei trec un proces de reeducare nonviolentă, astfel încât se observă rezultate remarcabile. Ne dorim să informăm populația și mai ales tinerii despre existența acestor servicii chiar în orașul lor, ca să cunoască unde să se adreseze”, zice Ionuț Deleu, reprezentant al A.O. „Artemida”
Târgul de cariere a fost organizat în cadrul proiectului „Start pentru viitor”, implementat de către Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică, cu suportul People in Need Moldova și are ca scop promovarea activităților generatoare de venituri și a facilita integrarea pe piața muncii a tinerilor vulnerabili din R. Moldova, cât și a refugiaților din Ucraina.
„Este important că în acest moment se acordă o atenție sporită bunăstării refugiaților din Ucraina. Necunoașterea limbii de stat este o problemă, deaceea există cursuri și ne străduim și-i implicăm în procesul de integrare în societatea noastră pentru a se simți în siguranță și a-și găsi un loc de muncă”, menționează Tatiana Botnari, vicepreședinta Consiliului Raional Drochia.
„Evenimentul de astăzi vine să pună în lumină posturile vacante existente la nivel de instituție, autorități și organizații nonguvernamentale, să promoveze serviciile și afacerile locale și, în cele din urmă, să faciliteze angajarea numitor tineri pe piața muncii odată cu atingerea vârstei de 16-18 ani, după cum prevede Codul Muncii”, susține Stas Cebotari, director al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică.