„Tanti Raia”, protagonista investigației ZdG „În slujba Moscovei”, a oferit un interviu în exclusivitate pentru postul public de televiziune Moldova 1, din arest la domiciliu. Femeia, suspectată de corupere electorală, neagă acuzațiile care i se aduc. Deși inițial a spus că nu a primit niciodată bani de la Șor cu scopul de a corupe alegătorii, mai târziu a recunoscut că a împărți din banii veniți de la Moscova, dar spune că ar fi făcut-o o singură dată.
„Regret foarte mult că m-am implicat în această schemă. Nu va mai fi așa ceva. Nu am știut ce se întâmplă. Ne spuneau că e ajutor pentru pensionari”, a declarat femeia.
Investigația publicată de „Ziarul de Gardă” în ajunul scrutinelor din 20 octombrie dezvăluie implicarea unor membri ai organizațiilor teritoriale ale partidelor afiliate fugarului Ilan Șor în coruperea alegătorilor. Investigația jurnalistică și materialele din anchetă arată că, lunar, aceștia ar fi primit sume de bani din surse ilegale pentru influențarea alegătorilor la prezidențiale și boicotarea referendumului republican. Transferurile ar fi fost făcute prin banca rusească „Promsviazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale, și ar fi variat de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la 45 000 de lei.
Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.
De menționat că, conform noilor prevederi legale, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, inclusiv predau lucrurile transferate lor într-un mod ilegal, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.