Municipiul Bălți ar putea rămâne fără primar. Asta după ce zeci de localnici și fracțiunea Partidului Socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Bălți au format un grup de inițiativă pentru lansarea unui referendum local privind revocarea actualului edil, Alexandr Petkov.
Inițiatorii plebiscitului îl învinuiesc pe Petkov de gestionarea proastă a orașului, dar și de cooperarea ineficientă cu Consiliul Municipal și alte instituții locale, ceea ce a dus la stagnarea dezvoltării orașului.
„Grupa de inițiativă a fost constituită și înregistrată la rugămintea bălțenilor care, de nenumărate ori, se adresează la noi și își pun întrebarea – cât încă vom răbda asta? Ei au promis сă sistemul de canalizare va fi returnat bălțenilor, ceea ce nu s-a întâmplat. Creșterea tarifelor, impozitelor diferite, toate aceste s-au întâmplat în ultimul an”, a declarat Maxim Moroșan, consilier municipal Bălți.
„La baza deciziei de astăzi a stat și managementul defectuos din cadrul primăriei municipiului Bălți. Neexecutarea deciziilor consiliului municipal Bălți, tergiversarea și neexecutarea convocării și desfășurării ședințelor consiliului municipal”, a precizat Vitalie Nogali, consilier municipal Bălți.
În timp ce unii bălțeni se declară contra inițiativei de revocare a primarului, alții susțin că schimbarea conducerii localității ar putea aduce un suflu nou și ar putea stimula dezvoltarea urbei.
„Nu cred că e bună ideea. Eu consider că fiecare gospodar își face lucrul său. E bine, e rău, nu noi trebuie să judecăm.”
„Nu e ca și cum oamenii sunt cu adevărat mulțumiți. Uitați-vă ce se întâmplă – e imposibil să nimerești la cineva în primărie. Este imposibil să obții o programare.”
„În unele cazuri își îndeplinește funcțiile, în altele nu prea. 50 la 50. Sunt mai multe chestii care puteau fi rezolvate la timp și într-un tempou mai rapid, dar asta e”, au spus locuitorii mun. Bălți.
Potrivit legii, referendum local pentru revocarea primarului de Bălți poate fi inițiat de zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot, ceea ce constituie 10 mii de bălțeni.
„Este o iniațivă bună pentru că este un instrument perfect de exercitare a democrației locale. Cetățenii, bălțenii, indiferent de viziunile politice, își vor expune părerea cu privire la acest an de mandat al primarului Petkov”, a menționat Cristina Craevscaia-Derenova, consilieră municipală Bălți.
Solicitat de jurnaliștii NordInfo pentru o reacție, Alexandr Petkov a răspuns că nu vrea să se pronunțe în legătură cu posibila organizare a referendumului.
„Din păcate, nu am o pregătire medicală specializată pentru a comenta acest subiect”, a declarat primarul Alexandr Petkov prin intermediul serviciului de presă al primăriei.
Pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr nu mai mic decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, așa cum Alexandr Petkov a fost ales în turul doi de 59,63% sau 15 111 de bălțeni din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători.