Aproape 1 milion 128 de mii de locuințe și circa 1 milion 650 de mii de persoane au fost deja recenzate în cadrul Recensământului care a fost lansat pe 8 aprilie. În nordul R. Moldova, cei mai activi cetățeni sunt în raioanele Soroca, Glodeni, Fălești și Florești. Pe de altă parte, ritmuri mai lente de colectare a datelor se atestă în localitățile urbane.
„Și la nord, și la sud, personele sunt receptive. Mai multe probleme ce țin de colectarea datelor se atestă în urbe, mai ales în cele mari – Chișinău și Bălți”, a declarat Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică.
Până pe 7 iulie curent, aproape 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, ocupație sau condiții de trai.
„Recenzor: – Aveți cadă sau duș?
– Nimic, nici veceu, nici baie.
Recenzor: – Dar canalizare?
– Nu.”
Bălțiul Nou este un cartier cu locuințe la sol. Unele dintre ele nu sunt conectate nici măcar la rețeaua de apeduct.
„Recenzor: – Aveți apă rece în casă?
– Nu am apă deloc. Îmi trebuie apă. Cine mă va ajuta?”
Unui recenzor îi revin 400 de locuințe, iar în acest moment în țară activează 4.000 de recenzori.
„Da, este greu, dar vin repetat. Sunt dezinformați. Se sperie că le voi cere IDNP-ul, că voi lua credite sau întreabă ce are statistica cu datele despre locuință”, a declarat Maria Lupașco, recenzor.
Cei care, din prima, deschid porțile recenzorilor spun că manipulările informaționale despre recensământ nu s-au adeverit.
„- Se tem și nu vor, dar eu nu răspund pentru ei. Legea este lege. Cred că fiecare trebuie să dea dovadă de bun simț.
Reporter: – Cum vi s-au părut întrebările?
– Normale, nimic în plus”, a precizat Emilia Ceban, locuitoare din Bălți.
„Eu le spun tuturor că dacă trebuie, atunci să o facem. Dacă nu trebuia, nu o făceau”, a menționat Nina Sorochina, locuitoare din Bălți.
„În această seară va veni la mine recenzorul”
„Dacă pot să aleg să răspund sau nu, atunci cred că nu este ceva ieșit din comun. Dacă sunt obligat să o fac, nu prea îmi convine. Per general, nu sunt împotrivă”, au mai spus bălțenii.
Recensământul se desfășoară o dată la zece ani și oferă tabloul demografic complet al R. Moldova. Datele colectate vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.