Pe 20 octombrie curent, în R.Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, dar și referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, două proiecte de hotărâri în acest sens. 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au susținut proiectele, în timp ce opoziția pro-rusă a venit doar cu critici.
„Este important să transmitem mesajele, să comunicăm cu oamenii și să le explicăm foarte clar care sunt beneficiile concrete ale aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Dincolo de umbrela de pace, de securitate, UE înseamnă apă și canalizare, drumuri de calitate, sistem medical și educațional la standarde europene și siguranță în ziua de mâine”, a declarat Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului R. Moldova.
La plebiscitul din toamnă, cetățenii R. Moldova vor răspunde dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Așteptarea mea este ca cetățenii să participe într-un număr cât mai mare la referendum și la alegerile prezidențiale pentru că participarea cetățeanului este esențială pentru o societate democratică”, a spus Liliana Grosu, deputată PAS în Parlamentul R. Moldova.
„Această zi trebuie să ne unească pe noi toți, astfel încât, după acest referendum, să știm că viitorul copiilor noștri este în Uniunea Europeană”, a conchis Marina Morozova, deputată PAS în Parlamentul R. Moldova.
Amintim că, inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană îi aparține șefei statului, Maia Sandu. Aceasta a propus ca scrutinul să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Autoritățile susțin că organizarea alegerilor în aceeași zi va face posibilă economisirea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat și va crește rata prezenței la urne.