Echipamente sportive noi, mese de ping-pong și biliard, de asta au parte locuitorii din satul Schineni, raionul Soroca. Asta după ce autoritățile locale au reușit să atragă investiții europene de peste un milion de lei.
Cu suportul Suediei, vechiul cămin cultural a fost transformat într-un spațiu inclusiv și modern. Doar aici au fost investite 500 de mii de lei.
„Noi am renovat acest Centru Comunitar Incluziv care este într-o stare foarte deteriorată. S-a procurat echipament sportiv pentru tinerii din localitate. Am dotat mai mult Casa de Cultură pentru că la noi copiii din localitate practică dansurile. Am amenajat sala de dansuri cu cele necesare, mobiler, câte ceva din echipamente, pentru a-i stimulat să se ocupe cu ceva în timpul liber”, a declarat Silvia Leșan, primar al com. Schineni, r. Soroca.
Iar datorită proiectului „Cetăţenii pentru o guvernare activă”, susţinut financiar de Uniunea Europeană, în localitate a fost renovat terenul de sport, valoarea lucrărilor fiind de aproape 700 de mii de lei.
„Viața școlară s-a schimbat radical grație proiectelor europene. Beneficiem de acest teren sportiv bine amenajat, care până la dotare era nesigur. Acum organizăm diferite cercuri sportive, volei, fotbal, copiii sunt antrenați, le place și mulțumit finanțatorilor europeni că au investit și investesc în viitorul generațiilor noastre”, a menționat Angela Chirilov, profesoară de ed. fizică, IP Gimnaziul Schineni.
„În ultima perioadă, aproximativ trei ani de zile, am implementat undeva zece proiecte din fonduri europene. Grație și datorită fondurilor pe care le putem accesa de la diferți parteneri externi, am renovat terenul de sport multifuncțional, am amenajat scuarul din centrul localității, am făcut activități pentru copii cu cerințe educaționale speciale, am procurat pompă pentru fântâna arteziană din localitate care era o necisitate strigentă, am organizat diferite activități educaționale”, a declarat Silvia Leșan, primar al com. Schineni, r. Soroca.
Localnicii susțin că fără suportul extern nu ar fi avut parte de asemenea dotări. Acum, aceștia își doresc la cârma țării un președinte integru, capabil să continuie lucrurile bune.
„Toate aceste proiecte sunt doar în favoarea localnicilor, niște proiecte foarte binevenite, cum avem și foișorul din spate. Avem calea pietonală pentru elevii din gimnaziu, de la gradiniță. Acum la grădiniță este implementat un proiect cu amenajarea terenului de joacă foarte frumos, nu știu dacă mai sunt localități sau grădinițe cu așa amenajare”.
„Practic tot ce s-a făcut e cu suportul UE, fondurilor europene. Cu părere de rău, lumea încă nu înțelege la noi. Probabil e încă la putere banul, manipularea. Am să mă strădui în turul doi să fiu acasă, să merg la alegeri și să votez un președinte, clar pe cine, cu viziuni europene, pentru democrație și dreptate”, au spus oamenii.
Comuna Schineni numără peste 1200 de locuitori. În primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, 216 alegători au susținut candidatura Maiei Sandu, iar alte 171 de persoane și-au exprimat sprijinul pentru Alexandr Stoianoglo.