Au acces la rețeaua de gaze naturale, consumă apă curată de la robinet și dispun chiar și de un sistem de canalizare de aproape un kilometru. Vorbim despre satul Petrunea din raionul Glodeni, unde localnicii se simt ca în Europa.
„La noi în sat e foarte bine, suntem ca într-un sat european. Avem canalizare, este apă, gaz. De canalizare suntem foarte mulțumiți, nu sunt mirosuri pe lângă casă. Când era canalizarea veche, tot timpul curgea, se umplea și trebuia să solicităm mașina de curățat, dar acum facem și economie de bani”, a povestit Natalia Stațiuc, locuitoarea sat. Petrunea.
În localitate există o stație modernă de epurare a apelor uzate. De asemenea, au fost amenajate și iluminate două platforme ale stațiilor de pompare a apei.
„Proiectul este binevenit în sat pentru a avea apă și canalizare, pentru că fiecare gospodar și-ar dori așa ceva, fiindcă este foarte comod. Avem apă, suntem cu mâinele dezlegate, într-un fel. Și o mașină de spălat putem conecta, și baie putem să avem, toate condițiile necesare pentru a trăi într-un sat civilizat”, a spus Maria Fanea, locuitoarea sat. Petrunea.
De aceste condiții beneficiază peste 650 de gospodării, șase agenți economici și tot atâtea instituții publice.
„Acest proiect este binevenit pentru instituția noastră, copiii au condiții foarte bune. Avem spălătorie, unde se spală lenjeria copiilor, dispunem de canalizare, la care am conectat și mașina automată de spălat, iar apa acumulată în urma spălării ajunge în canalizarea centrală”, a menționat Tatiana Șerepitca, directoarea grădiniței din Petrunea.
Proiectul a fost realizat prin Programul Național „Satul European” grație investiției Guvernului Republicii Moldova care a alocat 2,7 milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, iar Guvernul României a contribuit cu 1,3 milioane de lei.
„Stația este din România, o stație europeană, biologică. Am construit două stații de pompare. Tot proiectul cuprinde 15 km și 800 de metri de rețea, unde sunt conectate, deocamdată, 200 de case, grădinița, gimnaziul, brutăria, magazinele din sat și, treptat, se conectează și cetățenii din sat”, a povestit Iurie Nastas, primarul sat. Petrunea.
Tot în Petrunea, prin Programul Național „Satul European Expres”, cu un buget de aproximativ 288 de mii de lei, a fost construită o stație electrică fotovoltaică cu o capacitate de 15 kW. Energia regenerabilă produsă aici este utilizată pentru punerea în funcțiune a stației de pompare a fântânii arteziene din localitate.
„Noi putem să reducem cheltuielile la energia electrică pentru pomparea apei a acestei fântâni la 50 %. Noi explicăm oamenilor că, astfel, noi menținem prețul apei și nu-l majorăm. Astăzi costă 18,30 de lei, să rămână așa, fiindcă noi avem surplusul de lumină pe care-l producem, și-l vindem la RED NORD Rîșcani”, a adăugat primarul.
Prin programul „Satul European”, primăria a mai beneficiat în acest an de un proiect de reconstrucție a acoperișului gimnaziului din localitate. Valoarea lucrărilor se cifrează la 3,5 milioane de lei.