Iernile devin tot mai stresante pentru bătrâni, mai ales după scumpirile în lanț. Aceștia sunt nevoiți să facă focul doar seara, atunci când se lasă gerul. Ziua, în satul Biruința din raionul Sîngerei nu vezi fum ieșind din hogeaguri. Așa speră să facă economii de vreascuri și lemne, pentru că puțini își mai permit să cumpere cărbuni.
„Ne-am mutat în „serai”. Aici nu avem nici veceu, nici baie, nimic. Am cumpărat lemne pentru că nu ne ajung bani pentru cărbuni. Dar și lemnele sunt scumpe, foarte scumpe, aproape 1500 de lei”, a povestit Luudmila Antonovici, pensionară.
Iarna, familia Antonovici nu își permite să locuiască în casa pentru care au muncit o viață. Este prea spațioasă pentru veniturile lor modeste.
„Aici dorm eu, acolo bunelul. Este foarte puțin spațiu, dar ce să facem? În schimb e cald. Oricum, ne facem griji pentru că nu avem multe lemne, dar ele ard, se trec repede”, ne-a mai spus pensionara.
Ludmila Antonovici povestește că a muncit 40 de ani, dar s-a ales cu o pensie prea mică pentru vremurile în care trăim.
„Încălzirea prin calorifele consumă mulți cărbuni și este imposibil să trăiești în casă. Trebuie să fii milionar. Am o pensie foarte mică-3400 de lei”, ne-a mărturisit femeia.
„Mai căutăm bani, mai așteptăm pensia și cumpărăm iar. Mai reducem din mâncare, căutăm ceva mai ieftin”, a spus Feodor Antonovici, pensionar.
Și familia Jerebțov a intrat în sezonul rece aproape nepregătită.
„De aici luăm niște vreascuri, le aprind cu hârtie. Când ard, adaug brichete sau lemne. Sperăm că primăria ne va ajuta cu lemne de foc.”
Acum are doar trei saci de bricheți care trebuie să-i ajungă până la următoarea lună.
„Ele încălzesc mai bine. Pun câteva dimineața, pentru a schimba temperatura aerului, apoi seara.”
Situația este una dificilă, iar speranța familiei este ajutorul din partea autorităților.
„Suntem cu fiul. El ridică pensie și cumpărărm câte doi trei saci. Eu nu lucrez. Trăim pe pensia fiului. Nu-mi permit, cărbunii costă 5,9,10 mii de lei”, a spus Valentina Jerebțov, locuitoare or. Biruința.
Primarul dă asigurări că, în maxim două săptămâni, peste 100 de familii din orașul Biruința vor primi câte 1-1,5 metri ster de lemn.
„Am primit autorizație de la Agenția Mediului pentru tăierea masei lemnoase. Am planificat careva lucrări de tăiere a copacilor bătrâni. Ulerior, vom repartiza masa lemnoasă familiilor social vulnerabile, persoane cu dizabilități și pensionari”, a declarat Maxim Grițunic, primarul orașului Biruința din raionul Sîngerei.
În prezent, un metru ster de lemn moale la Moldsilva este la prețuri ce variază între 370 și 750 de lei, iar lemnul din specii tari ajunge să coste și până la 1.250 de lei. Sunt prețuri fără livrare, iar cheltuielile de transport ajung să scumpească lemnul până la 1.500 de lei pentru fiecare metru ster.
Amintim că, doar în primele patru zile de la lansarea înregistrării pe platforma compensatii.gov.md, au fost depuse peste 210 mii de cereri.