De jumătate de an fără salarii, cu datorii, facturi neachitate și frigiderele goale. Așa își duc zilele cei aproape 5 000 de angajați de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Obosiți să tot aștepte, astăzi, aceștia au ieșit la proteste.
Acțiuni de protest au fost organizate în toată țara, inclusiv la nord, la Ocnița și Bălți. Oamenii cer achitarea datoriilor uriașe care depășesc 190 de milioane de lei.
,,Trei probleme: plata restanțelor salariale timp de cinci luni, a doua, creștere de salariu. Și în al treilea rând, guvernul și parlamentul nostru să ne ajute să restabilim funcționarea normală a Căii Ferate din Moldova”, a spus un angajat CFM din Bălţi.
Oamenii spun că au ajuns în pragul disperării și sunt gata să își dea demisia.
,,Avem și noi familii, avem și noi copii, nepoți, care trebuie ajutați la școală, la grădiniță, dar nu avem posibilitate.”
Angajații cer majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii de la 3.500 la 5.500 de lei.
,,Noi stăm în grija părinților, a rudelor. Ne împrumutăm, ca să putem face față cheltuielilor pe care le avem. Dar cheltuielile în ziua de astăzi sunt foarte mari.”
,,Salariile nu au fost plătite de mai mult de cinci luni. Cum ar trebui să trăiască acești oameni, cum ar trebui să-și hrănească copiii și familiile? Dar facturile cu ce de plătit?”
Oleg Bucătaru muncește de 20 de ani la calea ferată. Are o familie mare, dar în ultimele luni nu a contribuit cu niciun leu în gospodărie.
,,Vrem să ne luăm banii pe care i-am câștigat. Protestăm! Nu avem din ce trăi, cu ce să plătim pentru serviciile comunale. Familia lucrează, tata lucreză, mama lucrează, copiii muncesc. De unde să ia, cu ce să plătească, pentru lumină, pentru gaz, pentru orice altceva? Trebuie să ne hrănim! Dați-mi salariul, vă rog!”, afirmă Oleg Bucătaru, angajat CFM.
În urma protestelor, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a scris că are loc un audit detaliat la CFM, iar întreprinderea va fi restructurată și va beneficia de investiții europene de sute de milioane de euro.
„O soluție imediată ar fi vânzarea unor obiecte de patrimoniu din gestiunea CFM care nu mai sunt necesare și achitarea salariilor. Soluția pe termen mediu și lung înseamnă eliminarea cheltuielilor ineficiente, optimizarea costurilor operaționale și investiții majore în infrastructură”, transmite ministrul.
Angajații CFM anunță încă un protest pe 28 februarie.