Peste 50 de rezerviști se antrenează în aceste zile pe poligonul din Bălți. Aceștia efectuează exerciții colective, precum țintirea la distanță, evacuarea răniților de pe câmpul de luptă sau preluarea controlului asupra dronelor inamicului.
Unii rezerviști recunosc că nu au mai tras din arme de zeci de ani, așa că au avut emoții.
–Cât timp nu ați tras?
-20 de ani.
-Care sunt emoțiile după atâta timp?
-Îmi fac griji. Voi nimeri sau nu.
-Cum va reușit?
-Satisfăcător.
Alți rezerviști au avut misiunea de a transmite informația către colegi și de a menține legătura în timpul misiunilor.
„În primul rând, mi-am făcut datoria legală, dar am avut și oportunitatea de a face cunoștință cu noile practici tehnico-militare din dotarea Armatei Naționale. Ne scoate pe toți din zona de confort, nu este atât de strașnic pe cât se crede și se vorbește”, a spus Sergiu Burlacu, rezervist.
„Acest exercițiu mi-a părut foarte original, binevenit pentru a testa propriile capacități fizice și intelectuale. Așteptările mele au fost depășite, în sensul pozitiv, iar temerile au fost risipite. Aștept cu nerăbdare să efectuăm misiunile de trageri pe timp de noapte cu echipamment night vision”, a adăugat Ion Tașcu, rezervist.
Locuitorii din Bălți și alte localități apropiate sunt rugați să nu panicheze.
„Scopul exercițiului este verificarea capacității de pregătire a rezerviștilor, actualizarea datelor de evidență militară și instruirea acestora în condiții reale. Acest exercițiu este o activitate de rutină, planificată din timp și nu are vreo legătură cu vreo amenințare reală”, a declarat Daniel Vrabie, ofițer de presă, căpitan Brigada 1 Infanterie Motorizată „Moldova”.
Exercițiul de mobilizare a rezerviștilor este organizat de Brigada 1 Infanterie Motorizată Moldova în colaborare cu centrele militare și are loc în perioada 12-16 mai.