Suspans, frică, lacrimi și, totuși, o dorință puternică de a arăta adevărul așa cum este. Asta trăiesc jurnaliștii de război care ajung să realizeze reportaje de pe linia frontului. O știe Roman Pahulich care se numără printre cei care își riscă viața pentru a dezvălui adevărul și a-l aduce în fața publicului larg.
„Au fost cazuri în care protagonistul materialului a murit. Tot au fost lacrimi. Când vedeți cifre, atunci este doar statistică, dar în spatele cifrelor este soarta unui om”, povestește jurnalistul Roman Pahulich.
Roman Pahulich a relatat despre evenimentele din cele mai fierbinți zone ale conflictului. A fost primul jurnalist ucrainean care a ajuns pe Insula Șerpilor după eliberarea acesteia în decembrie 2022. În 2024, în timpul filmărilor a suferit o contuzie. A fost în pericol de mai multe ori.
„Primul proiectil a căzut aproape, dar am supraviețuit. Nu am reușit să ne gândim că putem muri pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. Ceva a explodat, focul e în față, primul gând este să te refugiezi”, mai spune jurnalistul.
Astăzi, jurnalistul a vorbit cu reprezentanții presei din nordul țării și cu toți cei curioși să afle ce se întâmplă dincolo de camerele de luat vederi.
„Conștientizarea și cât de omenoși suntem și raționalitatea în primul rând contează. Trebuie să empatizăm și să susținem”, menționează Nicolae Cucerencu.
„Cele relatate au fost foarte interesante, deoarece sunt redate din perspectiva tehnică a lucrului a unui jurnalist, adică nu s-a făcut o dramă, este foarte important cum s-a abordat materialul”, zice Anastasia Florescu.
Vasile Cornev a fugit de război în Moldova, acolo unde îi sunt rădăcinile.
„Durere…. durere, durere! Este foarte dureros să simți acestea. Personal am venit din locul cel mai fierbinte, din Pokrovsk. Este unul dintre punctele cele mai fierbinți. Împreună cu soția am venit aici în 2022”, declară Vasile Cornev.
Proiectul „Reportaje de pe linia frontului”, sprijinit de Ambasada SUA în Republica Moldova, are scopul de a evidenția latura umană a războiului prin poveștile celor care trăiesc și lucrează în epicentrul conflictelor.
„Urmează să invităm trei reporteri de război din Ucraina, care vor veni rând pe rând. Vom avea întâlniri la Bălți, la Chișinău, la Cahul. La Chișinău, doritorii vor putea participa și la un master class pentru a-și spori deprinderile și abilitățile de a reflecta din punctele fierbinți”, menționează Ludmila Barbă, președinta AO Arena Civică.
De la începutul războiului în Ucraina, 91 de jurnaliști și-au pierdut viața în misiunea lor de a spune adevărul.