Municipiul Bălți devine mai colorat. Peretele clădirii Întreprinderii Municipale „Hotelul Bălți” a fost înfrumusețat cu o pictură murală de mari dimensiuni. Lucrarea a fost realizată în urma semnării unui acord între Institutul Adam Mickiewicz din Republica Polonă și Consiliul Municipal Bălți.
Pictura murală reprezintă una dintre imaginile din cartea pentru copii intitulată „Prinzătorul de umbre” a Ernei Rosenstein, ilustrată de Katarzyna Walentynowicz, o cunoscută ilustratoare și designer grafic din Polonia.
„Basmele Ernei pot fi interpretate în multe feluri – vedem aici spiritul suprarealist, ecouri ale lumii trăite în război, lupta dintre bine și rău. În ilustrațiile pe care le fac am încercat să arăt această atmosferă suprarealistă și non-literară. Faptul că a fost aleasă tocmai această ilustrasție devine în sine un simbol pentru vremurile incerte pe care le trăim – ea vorbește despre unitate, fraternitate și iubire”, a explicat Katarzyna Walentynowicz, ilustratoare și designer grafic.
Pictura a fost realizată timp de șapte zile de artiști din Republica Polonă în cadrul proiectului Solidarity Street Art.
„Mă bucură mult că municipiul Bălți este printre cele patru orașe europene unde astfel de muraluri urmează să fie implementate. Bălțiul este primul unde s-a efectuat această experiență. Suntem în rând cu Budapesta (Ungaria), Skopje (Republica Macedonia de Nord), dar și Chișinău”, a spus Alexandr Petkov, primar al mun. Bălți.
La evenimentul de lansare a fost prezent și Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Polone în Moldova, Tomasz Kobzdej.
„Ceea ce văd eu sunt diferite animale care trăiesc împreună într-o armonie și este perspectiva mea personală. Cred că ar putea să simbolizeze Uniunea Europeană la care aspiră Republica Moldova. Dacă nu o să ne înțelegem și nu o să aflăm despre noi anume prin limbajul culturii, atunci nu ne vom înțelege nici în celelalte domenii. Uniunea Europeană despre care am tot vorbit astăzi este în mare măsură un proiect cultural”, a declarat Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Republicii Polone în R. Moldova.
Bălțenii salută ideea și recunosc că astfel de proiecte nu doar că îmbunătățesc aspectul vizual al municipiului, dar contribuie și la promovarea culturii internaționale, prin conectarea localității la proiecte de nivel european.
„Foarte bun proiect și foarte bun lucru. Eu n-am văzut și n-am auzit ca vreun proiect european să nu fie bun. Chiar m-am bucurat, pentru copii e foarte bine. Și nu doar pentru ei, ci și pentru maturi. Îmi pare că este reprezentată o grădină zoologică aici. Decât să fie scrise acolo niște hieroglife urâte pe acești pereți, mai bine așa. Bucură ochiul.”
„Am văzut-o. Foarte frumoasă, îmi place. Schimbă atmosfera, mai ales pentru copii.”
„E o muncă destul de frumoasă, iar cine a pictat această imagine are talent bun. E dorit ca astfel de picturi frumoase să fie mai multe. – De ce? – Pentru că ne bucură sufletul ,e mai multă culoare”, au spus bălțenii.
Proiectul „Solidarity Street Art” face parte din programul cultural al Preşedinției Republicii Polone a Consiliului Uniunii Europene în anul 2025.