O mașină parcată neregulamentar, poate costa viața unui om. O spun angajații serviciului de urgență care sunt nevoiți să facă manevre complexe sau să-și modifice ruta pentru a răspunde solicitărilor oamenilor. Cel mai dificil este accesul în curțile de bloc.
„Ne-am deplasat la chemare pe adresa Bulgară 144, scara numărul 1. E blocat tot traseul. Nu avem acces la scara numărul unu, două mașini care ne-au blocat trecerea la pacient. Astfel de cazuri se întâmplă permanent. Ne afectează că nu ajungem la pacient la timpul stabilit de protocolul nostru”, a declarat Ghenadie Osadcii, șofer de ambulanță.
Această problemă crește riscul pentru pacienții care necesită intervenții rapide, cum ar fi în cazul unui atac de cord, al unui accident vascular cerebral sau al altor urgențe medicale critice.
„Pentru noi contează fiecare secundă, fiecare minută de a ajunge și de a acorda primul ajutor. Dar, în situația în care sunt blocate căile de acces, noi nu putem ajunge la solicitare. Sunt cazuri când noi trebuie să transportăm pacienții la spital de urgență, dar, la fel, nu avem acces pentru a-l urca în mașină”, a spus Ana Curicheru, felcer, SAMU Bălți.
Chiar dacă recunosc că au parcat neregulamentar, unii șoferii dau vina pe infrastructura defectuoasă, dar și lipsa locurilor de parcare amenajate corespunzător în curțile blocurilor de locuit.
„ Ofițer de patrulare: – Parcarea dumneavoastră blochează accesul. Ambulanța nu poate trece.
Șofer: – În caz de ceva am lăsat numărul de telefon, în caz de urgență eu ies repede. Din păcate nu am ce face. În regiune nu am unde parca. Sigur că îmi pare rău că am parcat așa, și nu numai eu, sunt mai mulți”.
„A fost blocat drumul de acces pentru ambulanță. Apelăm șoferii, le întocmim proces verbal. În cazul în care nu pot fi depistați conducătorii auto, vehiculele se evacuează la parcarea specială. Se întocmește proces în baza articolului 238, aliniatul 2, cu o sancțiune de 18 unități convenționale. Ei au ignorat punctul 69 din Regulamentul Circulației Rutiere”, a precizat Daniel Cuțulab, ofiţer al Secţiei patrulare „Bălţi”.
Bălțenii salută acțiunile polițiștilor de a impune disciplină în rândul șoferilor care parchează pe unde apucă.
„Nu este bine pentru că ambulanța nu poate avea acces și nu va putea acorda ajutor oamenilor bolnavi. Deseori, șoferii parchează mașinile în locuri neautorizate, nu le lasă la parcare, iar oamenii în vârstă se pot confrunta și cu atac de cord, iar ambulanța ar putea întârzia din acest motiv”.
„Un astfel de caz a fost când copilul s-a îmbolnăvit la ora două de noapte, iar șoferii lasă mașinile neregulamentar. Eu cred că Bălțiul este cel mai 00:20 musca 00:24 problematic oraș cu parcările”.
„La terenul de joacă pentru copii stau câte două rânduri de mașini și alături un alt rând. Asta nu cred că e problema lor, e problema orașului, nu poate veni nici salvarea, nici pompierii”
„Direcția Patrulare Nord vine cu un mesaj către toți conducătorii auto să respecte regulamentul circulației rutiere, să parcheze mijloacele de transport în locuri special amenajate pentru a nu crea obstacole pentru alți participanți la trafic”, a conchis Octavian Tabarcea, ofițer superior, Direcția de Patrulare NORD a INSP.
De la începutul anului, la Bălți au fost întocmite 1100 de procese-verbale pentru blocarea accesului și alte aproape 2000 pentru parcarea neregulamentară. Au fost aplicate amenzi de aproximativ 1,8 milioane de lei. Totodată, peste 1300 de autovehicule au fost evacuate și transportate la parcarea specială.