De la o afacere de familie, pornită în 2003 cu doar 18 angajați, au ajuns să gestioneze o fermă avicolă cu capacitatea de a exporta în Uniunea Europeană și Africa. Cu investiții proprii, dar și granturi europene, astăzi, avicola din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, a ajuns printre cele mai moderne din țară.
„A durat aproape nouă luni până am construit hala care corespunde cerințelor europene, apoi am fost atestați de ANSA și incluși în listă pentru a face export. A durat cam o lună de zile până am găsit parteneri de afaceri pe piața UE”, a povestit Roman Sîrbu, director financiar la „ROM-CRIS”.
Întreprinderea „ROM-CRIS” a devenit, în anul 2024, a doua fermă avicolă din Republica Moldova autorizată să exporte ouă pe piața Uniunii Europene.
„Pentru mine este o situație foarte frumoasă, pentru că am putut susține producătorul local, producători moldoveni care exportă în Uniunea Europeană. E clar că este bine și pentru Moldova, și pentru consumatorii europeni. Am văzutt că au utilizat oportunittatea foarte bine, mai ales că avem aceste programe în cadrul ODA”, a menționat Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Dezvoltarea a fost posibilă și datorită celor trei granturi obținute prin programe finanțate de Uniunea Europeană și gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în valoare totală de circa 136.000 de euro.
Banii au fost investiți în echipamente moderne, inclusiv utilaje de monitorizare performantă a spațiilor de creștere a puilor.
„Ne ajutăm unul pe altul și e foarte bine. Este important că suntem acasă, lângă copii, lângă familie, în satul nostru natal”, a spus Ana Bordian, angajată.
Din grupul de firme face parte și „AVICOLA-TEOVERA”, deschisă de aceeași familie. Ferma este complet digitalizată, cu hale moderne, în care pot fi crescuți până la 40.000 de pui simultan.