Cincisprezece din cele aproape patru mii de persoane care ar fi implicate în schema de corupere electorală desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor, sunt din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Jurnaliștii nordinfo au discutat cu câțiva dintre ei. Toți neagă orice implicare în fraudarea alegerilor.
„Dacă mă vor chema la poliție le voi spune că eu banul nu l-am luat. Care au luat, să se ducă. Eu banul nu l-am luat.”
Lista cu cele 3 798 de nume, recepționată vinerea trecută de mai multe redacții din R. Moldova, este examinată în prezent de către procurori. În ea se regăsește acest bărbat, dar și mama sa, care, până nu demult, a avut funcția de președinte a organizației locale „Șor”.
„ -Totul este o minciună. Noi nu suntem în reacție cu nimeni pentru că pe mama demult au dat-o jos, cu trei luni în urmă.
Reporter: – Dar dvs ați făcut parte din partidul ȘOR?
-Nu. Vă spun cinstit că nu știu de unde au luat asta. Bine, pe mămica puteau să o pună, dar pe mine pentru ce? Ea merge cu bastonul pentru că a avut o operație la genunchi. Ea nu poate să meargă încolo, încoace.
– Ați primit bani?
– Nu am primit niciun leu, nu am văzut nimic.
– Dar vi s-a promis acest lucru?
– S-a promis, dar nu am primit nimic.
– Dar câte cât au promis. Am auzit de 200, 400, 1500?
– Vă spun cinstit, nici nu știu. Eu merg pe aici, dincolo. Mămica umbla cu chestiile ei. Eu umblam cu ale mele, dar ei m-au pus în listă.”
Totuși, bărbatul admite că mama sa a fost remunerată din banii lui ȘOR.
„- La care li s-a promis poate că au și primit, dar noi nu am primit niciun leu, niciun leu nu am văzut în buzunar, vă spun cinstit. Poate că mămica a primit o dată, dar pe vremea cânt era președinte.
-Adică cu jumătate de an în urmă?
-Da.”
Chiar dacă recunoaște că soțul ei a lucrat pentru ortacii lui Șor, femeia din imagine spune că numele acestuia a apărut în listă doar pentru activitatea sa politică.
„Nu este adevărat, soțul meu a fost membru al partidului Șor, dar acum nu este. Nu de acum, ci de la începutul anului. Acolo sunt mulți pe listă care au fost candidați la funcția de primar, anul trecut, la alegerile locale. Acolo sunt și consilieri, inclusiv și soțul meu, care a candidat ca primar în altă localitate. De asta și sunt pe listă. E murdar ceea ce se face. Și se redistribuie, și se redistribuie.”
Unii localnici cred că numărul real al „salariaților” Șor ar fi semnificativ mai mare decât se reflectă în spațiul public.
„Rețeaua asta e împânzită în toată țara. Am rămas șocați. Mi-am dat seama că rezultatele sunt influențate. N-au demnitate națională, pur și simplu. Nu cum să-ți vinzi așa demnitatea ta de om, în primul rând. Mai sunt care nu se regăsesc în listă, dar tot sunt din grupul acesta. Noi știam că oamenii ăștia umblă, merg la adunările lui Șor și așa mai departe, doar că nu ne-am dat seama că e atât de gravă situația.”
Sătenii susțin că astfel de acțiuni știrbesc imaginea comunității și dezamăgest oamenii care cred în valorile democratice, dar și corectitudinea procesului electoral.
„– Asta e brigada lor.
Reporter: – Dumneavoastră îi cunoașteți? – Sunt din sat.
Reporter: – Ați spus brigada lor, la ce v-ați referit?
– A fost o brigadă, ei între ei care au lucrat, treburi din astea. În tot ce se face acum sunt de vină oamenii care dau, dar și oamenii care iau. Foarte urât. Asta e hotărârea lor pentru copii și pentru nepoți. Ei se gândesc la dânșii. Copiii mei nu-și vând votul, ei sunt pentru țară.”
„Eu consider că asta e prostie mare. Dacă n-ai părerea ta și cineva ți-a dat bani și tu te-ai dus și ai votat, asta e prostie mare. Nu înțeleg. Azi ai luat banul și l-ai cheltuit. Mai departe ce faci? Asta nu-ți vinzi votul, ci îți vinzi țara, copiii tăi. Ei se gândesc la ziua de azi, ei nu văd ziua de mâine.”
Lista cu cele câteva mii de persoane nu a fost adăugată la materialele cauzei penale în care este investigată infracțiunea. Actualmente, oamenii legii analizează dacă persoanele respective sunt vizate deja de investigația infracțiunii sau sunt beneficiari ai banilor pentru coruperea electorală.
„Au desfășurat mai mult de 800 de percheziții, au pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigațiii, au reținut mai mult de 28 de persoane, au ridicat și sechestrat echivalentul în lei a peste 50 de milioane de lei”, a declarat Ion Munteanu, Procuror General al R. Moldova în cadrul unei conferințe de presă.
Amintim că, numai pe parcursul lunilor septembrie – octombrie curent, din Federația Rusă în R. Moldova au fost transferați 39 de milioane de dolari pentru mai bine de 138 de mii de persoane, bani destinați cumpărării de voturi în favoarea candidaților Moscovei la alegerile prezidențiale și pentru opțiunea „NU” la referendumul de integrare europeană.