Comisara europeană pentru Extindere a dat mâna cu peste 30 de antreprenori și meșteri locali din nordul țării. În semn de recunoștință pentru sprijinul constant oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova, aceștia i-au oferit Martei Kos cadouri simbolice: un borcan cu miere naturală și o păpușă lucrată manual, îmbrăcată în port popular autentic. Darurile au fost însoțite de numeroase mesaje de mulțumire.
De mai bine de 20 de ani, Tatiana Tanașiuc transformă pasiunea pentru albine într-o mică afacere de succes. Deși piața locală oferă un venit modest, visul său este ca mierea produsă în stupina familiei să ajungă pe tarabele și piețele din Uniunea Europeană.
„Noi am vrea ca mierea noastră să fie exportată peste hotarele țării, ca un produs de calitate. Din câte cunosc, Republica Moldova are o miere foarte gustoastă, de calitate. Foarte mulți europeni vin la noi și cumpară anume mierea noastră”, a povestit Tatiana Tanașiuc, apicultoare.
Întâlnirea a avut loc în cadrul primei ediție a târgului „Produs de Edineț – Tradiție, Gust și Inovație” – o platformă dedicată promovării producătorilor locali și produselor din nordul țării. Totodată, grație programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, susținut de Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei, municipiul Edineț a achiziționat șase căsuțe expoziționale, 20 de corturi, dar și mobilier.
„Am venit cu mai multe lucrări ce ține de țesut, brodat, croșetat și anume: costume tradiționale, fețe de masă, prosoape, covorașe. Ce ține de aceste căsuțe – e un ajutor foarte mare pentru meșteri, pentru producători, pentru toți care au nevoie de așa o căsuță și mulțumesc pentru acest proiect”, a spus Valentina Guțu, meșter popular.
„Ceva deosebit, interesant, frumos și gustos. Am fost și serviți. Am primit o plăcere de la ziua de astăzi. E o zi minunată”, a adăugat Svetlana Cucoară, director, Școala Profesională din Cupcini.
„Am cumpărat un făcăleț, așa se numește la mine în Ardeal. Acasă, amestecam mămăliga cu lingură de lemn, e la fel de bine, dar când am văzut acest instrument, care e un pic mai adecvat, m-am bucurat. E și o ocazie să cumpăr ceva de aici”, a povestit Dan Barna, eurodeputat.
Antreprenorii locali au beneficiat de sesiuni de instruire în domenii-cheie precum marketing, promovare, prezentare de produs și management strategic – instruiri la care au participat 25 de întreprinzători din raionul Edineț.
„Mă convingeam, adeseori, că ei n-aveau loc, fie la piața, fie ca să-și poată vinde marfa lor, iar aici deja o vor putea face. Vom avea și un Regulament al Consiliului Local”, a menționat Constantin Cojocaru, primar de Edineț.
„O spun mereu că aveți multe tradiții și trebuie să le păstrați, cum ar fi broderiile voastre, fructele, mierea. Asta este ceea ce puteți oferi Uniunii Europene, să ne îmbogățiți. Trebuie să fiți mândri pentru ce aveți și cine sunteți”, a declarat Marta Kos, comisara europeană pentru Extindere.
Sâmbăta, 10 mai, Marta Kos a ajuns și la Bălți unde s-a întâlnit cu tineri, antreprenori, dar și primari din nordul țării.