Președinta Maia Sandu continuă raportul său public privind activitatea desfășurată în cei patru ani de mandat în funcția de șefă a statului, susținut în fața cetățenilor. Maia Sandu a vorbit de data aceasta despre crearea condițiilor pentru tineri, motivarea acestora a rămâne acasă, informează MOLDPRES.
Potrivit Maiei Sandu, în ultimii ani, autoritățile au majorat salariile profesorilor, medicilor, pedagogilor, precum și indemnizațiile pentru tinerii specialiști, au fost făcute investiții importante în universitățile și colegiile din Republica Moldova.
„Obiectivul de menținere a tinerilor acasă înseamnă salarii mai mari și condiții mai bune. Am majorat salariile tuturor profesorilor și educatorilor cu 15%. Am majorat cu 25% salariile personalului medical și cu 85% ale personalului nonmedical. Am investit peste 500 milioane de lei în universități și colegii și facem investiții mari în școli – 1,3 miliarde de lei în 35 de școli model câte un an în fiecare raion. Am crescut până la 200.000 de lei indemnizația pentru profesorii începători care aleg să predea în sate, iar tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor primi pentru prima dată într-o singură tranță indemnizația unică de 120.000 de lei și, respectiv – 96 de mii de lei în funcție de nivelul de studii”, a punctat președinta.
De asemenea, Maia Sandu a menționat introducerea stagiilor plătite pentru tineri în instituțiile statului. Autoritățile au alocat 6.000.000 de lei pentru implementarea a două proiecte regionale pentru 15.000 de tineri, 15% din aceștia fiind din familii social-vulnerabile. Șefa statului a ținut să sublinieze și majorarea burselor și premiilor de stat pentru sportivii de performanță.
„Am acordat prioritate sportului. Am renovat 133 de săli și terenuri sportive. Am majorat bugetul pentru sport de la 381.000.000 de milioane de lei în 2021 până la 686.000.000 de lei în 2024. Am dublat bursele pentru sportivii de performanță. Un sportiv moldovean cu cu titluri sau cu medalii la competiții globale poate lua premii de la stat până la 400.000 de lei pe an și o indemnizație de până la 2.000 de lei pe lună”, a mai spus președinta.
Totodată, președinta Maia Sandu a conchis că toate aceste cifre denotă faptul că „direcția în care ne mișcăm este corectă”.
„Economia nu crește într-o noapte, locurile de muncă nu apar de la sine, însă toate aceste cifre demonstrează că direcția în care ne mișcăm este corectă. Și vom continua să muncim pentru a avea antreprenori prosperi în satele și orașele noastre, oameni care câștigă bine acasă, familii care au condiții bune de viață și tineri care aleg să trăiască în Moldova”, a mai spus președinta.
Pe 20 august, președinta Maia Sandu, care se află la final de mandat, a început raportul public în fața cetățenilor. Șefa statului raportează despre îndeplinirea fiecăruia dintre cele cinci obiective asumate în 2020: scoaterea Republicii Moldova din izolare și apropierea de Uniunea Europeană; alocarea a două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor; pensie minimă de 2 000 de lei; locuri de muncă acasă și familii unite; dreptate, ordine și disciplină.
Șefa statului a conchis că promisiunile făcute la preluarea mandatului de președinte au fost îndeplinite în mare parte.