Uniunea Europeană a investit milioane de euro în raionul Soroca. Cu toate acestea, la alegerile din 20 octombrie, oamenii au votat pentru un candidat pro-rus. Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe primul loc cu 37,76% din voturi, urmat de Maia Sandu cu 29,39% din sufragii.
„Oamenii, de data asta, probabil, au fost induși în eroare, au ascultat pe altcineva, nu și-au ascultat sufletul. Bugetul Republicii Moldova nu e atât de mare ca să poate susține careva proiecte culturale, cultura mereu a fost susțină de bani externi”.
„Din păcate, la noi încă este foarte multă lume cu creierii „spălați”, scuzați de această metaforă, dar așa am să zic: cu creierii „spălați”. Este foarte multe dezinformare, anume toate falsurile acestea care ni se aduc așa, pe tavă, prin intermediul diferitor persoane, care merg să facă agitație, contra plată desigur, și asta este, alegătorul nu are o cultură, el doar așteaptă să i se dea”.
„Noi vedem vectorul ales, câte proiecte au fost implementate, dar oamenii nu prețuiesc. Sperăm că turul doi va fi altfel. Consider că femeia asta, de când a venit la putere, cât a făcut anume pentru țară, pentru dezvoltarea ei..cât de apreciată este peste hotare, cum este primită de conducerea altor țări și cum nu este apreciată de propriul popor. Nu am cuvinte”, au spus sorocenii.
Doar pentru renovarea cetății Soroca, UE a alocat peste trei milioane de euro.
„Anul trecut, cetatea era în proces de reconstrucție, așa că am așteptat. Eu cunosc că Uniunea Europeană a sprijinit și alte proiecte de reconstrucție, dar și de infrastructură care sunt importante pentru Republica Moldova. Mie îmi place că la noi se implementează aceste proiecte, îmi place că datorită acestor finanțări și granturi, țara noastră se dezvoltă”, a declarat Ana Brenici, locuitoare a r. Dondușeni.
România s-a dezvoltat odată cu aderarea la UE. O spun locuitorii de peste Prut, viața cărora s-a schimbat semnificativ.
„Dacă președintele este corect, patriot și cu dragoste față de poporul lui, atunci treburile vor merge corect și bine. Uniunea Europeană ne ajută pe toți, și pe moldoveni, și pe români, pe toți din UE, să evoluăm economic, social, instituțional, mai repede decât am face-o pe picioarele noastre proprii, din bugetele noastre care sunt așa cum sunt”, a spus Aneta Coman, pensionară din Galați, România.
În raionul Soroca, în cadrul Programului “Satul European”, au fost investite în jur de 58 de milioane de lei. Totodată, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, drumul Soroca – Arionești, pe o lungime de 31 de km, a fost reparat capital. Lucrările au costat 34 de milioane de euro.
„Ei investesc în dezvoltarea țării noastre și, prin urmare, cred că ne așteptă în componența lor. Eu sunt încrezută că noi trebuie să ne îndreptăm spre Europa și sper ca oamenii maturi, dar și tinerii vor observa mai mult ceea ce face bun Europa pentru noi și ne vor susține în acest deziderat”, a spus Tamara Curdoglo, locuitoare a Găgăuziei.
Totuși, Uniunea Europeană îi sperie pe unii.
„Da, mulțumim Europa că ne ajută, dar valorile lor n-au ce le băga la noi. Sunt valori care nu-mi plac. LGBT, toate aceste prostii..de-ar fi părerea mea, eu n-aș pleca acolo”
„Eu sunt pentru UE, dar cred că noi nu suntem pregătiți pentru asta. E prea repede, prea brusc”, au mai spus sorocenii.
Referendumul a trecut, iar președintele țării urmează să fie ales în turul doi.