Eficiența energetică este un obiectiv important pentru S.A. „CET-Nord”. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții companiei au vorbit despre proiectele implementate în acest domeniu, cum a început sezonul de încălzile și calculele din facturile consumatorilor.
Distribuția căldurii pe orizontală
Acest sistem inovator îți oferă posibilitatea de a instala sisteme de control complet asupra temperaturii în fiecare cameră, direct de pe telefonul tău mobil. Beneficiezi de o uniformitate excelentă a căldurii, economisind energie și reducând costurile. Distribuția pe orizontală îți permite să reglezi temperatura exact așa cum îți dorești, asigurându-te că fiecare spațiu este plăcut și confortabil. În plus, sistemul se integrează ușor în infrastructura existentă, fiind o alternativă excelentă la distribuția pe verticală, cu avantajele unui control mai precis și mai eficient.
După ce au trecut la un sistem de încălzire pe orizontală, locuitorii blocului de pe strada Ștefan cel Mare 3A, au obținut un alt proiect de eficiență energetică. Este vorba despre izolarea termică a clădirii.
„Locatarii acestui bloc au trecut la încălzirea pe orizontală acum trei ani. În unele sezoane au avut economii de până la 38% la consumul de energie termică. După anvelopare, clădirea va avea și un alt aspect. Ar fi corect ca prima etapă să fie schimbarea sistemului de încălzire. Astfel, devin eligibili pentru a aplica la un alt proiect de izolare termică. În acest caz, locatarii au beneficiat de un grant care acoperă cheltuielile în proporție de 80% și doar 20% sunt contribuțiile proprietarilor de apartamente”, a povestit Marian Brînza, Director General interimar al întreprinderii S.A. „CET-Nord”.
În acest sezon au fost făcute modificări cu privire la calculele în facturi. Astfel, „apartamentele deconectate, care sunt amplasate la primul etaj, vor fi scutite de plata pentru balanța energiei termice, pentru aportul de la subsol, în condiția în care sunt 18 garde. Deci, dacă apartamentul de la primul etaj menține din surse alternative balanța energetică, atunci, ei nu vor achita pentru subsol. Cei de la ultimul etaj, în aceleași condiții, dacă mențin balanța energetică, nu vor achita aportul de la etajul tehnic. Menționez că trebuie să mențină balanța termică din surse alternative. Pentru apartamentele de colț, debranșate, se va calcula suprafața ținând cont de un coeficient 1/2. Cât privește apartamentele izolate termic și deconectate de la agentul termic. Aici nu se va calcula balanța energetică, cu condiția că acel consum alternativ de încălzire depășește pe cel de vară. Este necesar ca acel consumator să vină cu o cerere către furnizor pentru ca acest factor să fie luat în calcul”, au explicat reprezentanții companiei.
„Atunci când consumatorii vor primi primele facturi de la CET-Nord, să atragă atenția la elementele de calcul, la suprafețele care sunt indicate în această factură și să ne sesizeze. Practica arată că persoanele se adresează după termenul prevăzut de lege, adică șase luni, pentru a solicita recalcul”, a menționat Adrian Crasnobaev, Director Administrativ S.A. „CET-Nord”
În prezent, consumatorii „CET-Nord” înregistrează datorii de 58 de miilioane. În mare parte, sunt datoriile consumatorilor casnici care se cifrează la 45 de milioane de lei.
Amintim că, bălțenii vor plăti mai puțin pentru căldură după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o reducere a tarifului pentru energia termică furnizată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord”.
Noile prețuri și tarife aprobate sunt următoarele:
– Prețul energiei electrice produse – 256 bani/kWh (fără TVA), o reducere de aproximativ 20 bani/kWh față de prețul actual.
– Tariful pentru energia termică – 1 819 lei/Gcal (fără TVA), redus cu 426 lei/Gcal comparativ cu tariful anterior.
Reducerea tarifelor vine ca rezultat al unor factori esențiali, printre care:
– diminuarea costurilor de achiziție a gazelor naturale necesare producției de energie;
– ajustări conform noilor prognoze economice;
– necesitatea de a evita acumularea de devieri financiare în activitățile reglementate.