După ani de așteptare, locuitorii din satul Hitrești, raionul Fălești, au apă la robinet. Grație Programului Național „Satul European”, în localitate a fost construită o rețea de apeduct cu o lungime de 11 km. De ea beneficiază zeci de gospodării, agenți economici și instituții publice.
Svetlana Novicova este bucuroasă că nu mai este nevoită să care apă cu găleata. O are direct la robinetul din casă.
„Grație proiectului avem apă. Mulțumesc mult pentru asta! Acum putem bea apă potabilă, putem pregăti de mâncare, să spălăm, să folosim în gospodărie, în baie”, a declarat Svetlana Novicova, locuitoare satul Hitrești.
Sătenii povestesc că problema era și mai mare vara, atunci când fântânile din sat secau.
„Eram nevoiți să aducem apă în cantități mari, cineva cu remorca, cineva cu căruța, cu mașina, care și cum putea.”
„Bine că avem apă. Oricum, ne era greu, când era apă în fântână, când nu.”
„Acea parte a satului nu a avut apă niciodată, nici iarna, nici vara. Acum ei sunt foarte mulțumiți, iar noi dublu mulțumiți.”
„S-au schimbat mult lucrurile. Nu aveam apă. Am copil mic și nu aveam unde și cu ce spăla rufele. A fost greu. Acum este bine”, au spus locuitorii satului Hitreși, raionul Fălești.
Pentru ca apa să ajungă în gospodăriile lor, oamenii au venit și cu propria contribuție.
„Proiectul este câștigat în cadrul Programului Satul European 1, care a prevăzut construcția rețelei de canalizare a turnului de apă. Au urmat lucrări de construcție a unei sonde și conectarea cetățenilor la sistemul de aprovizionare cu apă. Valoarea invstiției în cadrul programului este de 4 milioane de lei, după care, fiecare cetățean a venit cu contribuția de 3 mii de lei”, a declarat Maria Galiț, primar com. Sărata Veche
Comuna Sărata Veche a fost vizitată de prim-ministrul Dorin Recean. Acesta a declarat că Guvernul va continua investițiile în infrastructură.
„Noi simțim că trebuie să facem aparte un program pentru apă și canalizare, iar la nivel regional, să facem stații de epurare a apei. Este evident că trebuie să alocăm mai mulți bani și ei vor veni din fondurile de preaderare. R. Moldova, oricât nu ne-am strădui noi, nu are suficienți bani pentru a investi în infrastructura locală”, a conchis Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova.
Dorin Recean a povestit oamenilor despre ce face Guvernul în educație, sănătate, agricultură și infrastructură, dar și ce înseamnă Moldova Europeană.