Un nou studiu european demonstrează că cititul pe un suport de hârtie este mult mai benefic pentru cititor decât cel pe suport electronic. Se pare că oamenii au înțeles asta, nu în zadar, vânzările de cărți cresc în ultima perioadă, la fel ca și lectura în biblioteci.
,,Cărțile fizice pe care le poți ține în mâini câștigă acum o mare popularitate. De fapt, cărțile electronice trec din ce în ce mai mult în fundal. Avem clienți cu foarte diverse gusturi. Desigur, sunt preferințe la romane moderne. Și romanele istorice, pentru auto-dezvoltare capătă o mare popularitate acum. Luna aceasta am lansat o promoție minunată pentru mai multe edituri tipărite precum Curtea Veche, Eksmo, Bambora au o selecție imensă de cărți. Promoția este că atunci când alegi trei cărți, plătești doar pentru două, iar a treia carte este gratuită”, a menţionat Victoria Morosiac, administrator Libarius, mun Bălți.
La bibliotecă, cărțile pentru copii sunt cele mai solicitate. Vestea bună este că cei mici îi inspiră la lectură și pe maturi.
,,Deoarece noi suntem la filiala pentru copii, evident că la noi vin copii, vin de diferite vârste, dar ei atrag după ei părinții lor. Sunt curioși, citesc și istorie, studiază din enciclopedii, de toate. Aici în incinta filialei pentru copii avem două săli de lectură și una de împrumut”, a specificat Natalia Serantu, șefa filialei pentru copii ,,Ion Creangă” a Bibliotecii Municipale ,,Eugeniu Coșeriu” din Bălți.
Cititorii din Bălți spun că lectura îi ajută să se relaxeze și le schimbă percepția lumii.
,,Foarte importantă este lectura, ca întotdeauna. Am o bibliotecă foarte mare, colecția ,,Adevărul”, toată. Cred că sunt peste 100 de cărți în bibliotecă. Ultima carte pe care am citit-o este ,,Shogun”. „
,,Puțini oameni sunt care în ziua de azi mai citesc. Citind cărți și vocabularul se schimbă, și mentalitatea omului, la fel. Citesc foarte mult, în fiecare seară. În loc să stau în telefon, mai degrabă citesc o carte! Cartea ,,Coraline” este o carte foarte interesantă despre viața unei fete.”
,,Acum încerc în fiecare lună măcar 2/3 cărți să cumpăr. La moment, citesc ,,Hoțul de cărți”, chiar ieri am început-o. Până acum am fost interesată mai mult de lectură asiatică.”
Moldovenii alocă în medie câte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură, ceea ce e mai puţin în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, unde, în medie, se alocă circa 25 de minute pe zi pentru citit.