O masă rotundă despre „Femei, Pace și Securitate” a reunit astăzi la Bălţi, experți din domeniul securității, tineri, activiști și reprezentanți ai societății civile, având ca scop promovarea egalității de gen în sectoarele strategice.
,,Evenimentul de azi, organizat de cei de la PISA cu susținerea fondatorului de bază, nu este despre că femeia e mai presus ca bărbatul, sau invers, că bărbatul e mai presus. Este despre drepturi egale între cele două genuri și posibilități, și oportunități egale pentru ambele genuri. Fiecare are în drept să aleagă, să aspire și să ceară ceea ce crede că este a lui!”, a evidenţiat Liuba Jignea– Suveica, director adjunct, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
În cadrul evenimentului, s-a discutat despre prezența redusă a femeilor în funcții-cheie din sectorul apărării.
,,Există femei în sectorul de Securitate și Apărare, chiar dacă domeniul este masculinizat. Avem și conducătoare, avem și ministre de interne. Însă, la general, sunt mai puține femei care sunt în poziție de lider. Dar femeile au demonstrat, și statisticile internaționale demonstrează, că acolo unde participă femeile în negocieri, durata tratatelor de pace și a situației de pace, este cu minim 30% mai lungă”, a specificat Elena Mârzac, expertă pe subiecte de Securitate și Comunicare Strategică, directoarea PISA.
,,Masa rotundă de astăzi scoate în evidență importanța promovării, inclusiv la nivel local a agendei ,,Femeile, Pace și Securitate”, combaterea celor stereotipuri care există la nivel de societate”, a precizat Denis Valac, coordonator de proiect umanitar în cadrul UN Women Moldova.
Tinerii prezenți la eveniment au apreciat relevanța temei abordate, subliniind importanța combaterii stereotipurilor de gen.
,,Eu consider că acest eveniment este foarte important. Desigur că există stereotipurile de genul, pe care trebuie să le combatem, pentru ca societatea noastră să fie mai echilibrată și să avem mai multe oportunități pentru femei. Dacă într-adevăr dorim să schimbăm ceva, putem face asta!”
,,A fost destul de interesant, chiar mi-a plăcut, am rămas cu o impresie foarte pozitivă. Pot să spun că este un eveniment și o situație relevantă în Republica Moldova. Am fost curioasă să aflu, de aceea și am venit la acest eveniment și deja mi-am răspuns la multe întrebări pe care le-am avut.”
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, femeile reprezintă aproximativ 52% din populație, însă participarea lor în funcții decizionale rămâne limitată.