Locuitorii satului Limbenii Noi, raionul Glodeni țin la istoria lor și vor să salveze de la dispariție cavoul familiei de boieri Leonard, cei care au contribuit la dezvoltarea localității. Construcția funerară riscă să se surpe.
Aici au trăit cinci generații a familiei Leonard. Aceștia dețineau un conac boieresc și erau mari latifundiari. Tot ei au construit biserica din sat, iar în spatele acesteia au fost înmormântați și câțiva membri ai familiei.
„După anul 1900, la inițiativa boierului Chiriac Leonard, a fost construit cavoul familial, însă acest proces a fost încredințat feciorului său Alexandru. Ultimul din dinastia Leonard a fost Serghei Leonard. În 1918 a fost reforma agrară, iar familia Leonard a fost deposedată de terenuri și i-au fost lăsate doar 100 de hectare. Ultimul, Serghei Leonard, a vândut aceste hectare și a plecat în România, după care, se presupune că a plecat în Franța”, a declarat Vasile Vatamaniuc, primarul sat. Limbenii Noi. r. Glodeni.
Localnicii cunosc istoria dinastiei Leonard de la părinți și bunei, care își amintesc că după anii de război, curtea boierească a trecut în gestiunea colhozului.
„Mulți ani, de curtea boierească s-a folosit colhozul, era ca depozit pentru pâine, apoi, aici au crescut herghelii de cai. Cu timpul s-a distrus, dar au rămas aceste monumente, care, deși a trecut atâta timp, s-au păstrat foarte bine. Dacă ar dori cineva să ne ajute să reînnoim aceste monumente, n-ar fi rău, pentru că a fost un om cu suflet mare”, a spus Nina Șarbei, locuitoare a sat. Limbenii Noi.
În 1826, prin Hotărârea Adunării Deputaților din Basarabia a fost recunoscută noblețea reprezentanților familiei Leonard.
„Este un lucru care îl țin minte din copilărie. Școala nu era foarte departe și am auzit cum veneau și căutau aur, toată școala venea. La Blajini, de Duminica Mare, vin mulți străini, se uită atent. Este un loc interesant, ar trebui păstrat. Dacă ar fi renovat, cred că mai multă lume ar veni”, a adăugat Emilia Buzdugan, locuitoare a sat. Limbenii Noi.
Primăria a alocat 100 de mii de lei pentru restaurarea cavoului. O sumă similară ar urma să fie alocată și în cadrul Proiectului de Responsabilitate Socială Corporativă „Prietenește pentru turism”.
„Noi am aplicat la proiectul ,,Prietenește pentru turism”. Vom depune mult efort să-l promovăm și să devină un punct turistic atât pentru regiunea de nord, cât și pentru întreaga țară”, a declarat Cristina Bologan, specialist CUPS (Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice).
„Iată, s-a deschis acum un traseu turistic, nu departe e noi, la 30 de kilometri, unde sunt mai multe locații. Vrem să-l restaurăm, să devină o atracție turistică, unde vom promova satul, poate cineva se gândește să-și deschidă o pensiune ca locuitorii satului să aibă loc de lucru și să fie văzuți”, a conchis Nina Suciu, locuitoare a sat. Limbenii Noi.
Cavoul din marmoră neagră de Labrador al familiei boierului Leonard se află în curtea bisericii „Constantin și Elena”, construită în 1861, alături de alte trei monumente funerare ale neamului Leonard.