În ajun de Anul Nou au pornit cu colindatul. Membrii ansamblului „Altița” din Bălți, îmbrăcați în costume naționale și înarmați cu instrumente muzicale, au mers pe la case pentru a aduce bună dispoziție. Dar, până a ajunge la gospodari, au colindat și într-un troleibuz plin cu pasageri.
Călătorii, dar și taxatoarea, au rămas uimiți de gestul neșteptat al colidătorilor.
-Ați mai avut colidători în troleibuz?
-Nu, niciodată. Este pentru prima oară și mă bucur foarte mult.
Și gospodarii din Bălți s-au dovedit a fi dornici să asculte colinde.
Tradițional, gazdele au oferit colaci, fructe și dulciuri.
„Nu sunt așa de mulți, se cam uită, tinerii de azi sunt mai sfioși, dar așteptăm să vină cât mai mulți.”
„Anul acesta, pe data de 25, aproape că nu am avut colindători, au fost foarte puțini. Pot să spun că anul trecut au fost mai mulți colindători. Sperăm că pe data de 7 și 13 să avem colidători, urători”, au spus oamenii.
Colindele sunt transmise din strămoşi şi reprezintă cântece de rit, dedicate Crăciunului şi Anului Nou. În colinde se îndeamnă la fapte bune şi ospitalitate.
„A devenit o tradiție ca în fiecare an să mergem cu colinda pe la casele gospodarilor. Am fetele alături de mine care sunt dornice de a învăța colinde noi. Mă bucur că pot să transmit aceste tradiții și obiceiuri tinerei generații”, a menționat Carolina Gușciuc, conducătoarea Ansamblului „Altița”.
„Credem că tinerii sunt cei care trebuie să promoveze colindatul, iată de ce, an de an promovăm această tradiție”, a adăugat o tânără.
„Foarte bine că se păstrează tradițiile, că sunt oameni care le respectă. Bravo la toți care umblă cu semmănnatul, cu uratul, ne spun cuvinte bune, frumoase”, a spus o gospodină.