Elevii de la Școala Profesională din Rîșcani vor deveni specialiști în montarea panourilor fotovoltaice. Timp de două zile, tinerii au reușit să pună în funcțiune două panouri solare cu capacitatea de 1 Kw. Totodată, instituția a reușit să reducă din costurile pentru energia electrică.
Kiril spune că a ales să studieze electricitatea pentru că este o meserie bine plătită atât în R. Moldova, cât și peste hotarele ei.
„Tot timpul am fost pasionat de electricitate, este o meserie profitabilă în țara noastră, pentru că mereu voi avea de muncă, chiar în orice țară. Tot timpul am fost interesat și plănuiesc să muncesc în acest domeniu.”
„De mic îl ajutam pe tata și o să merg mai departe la muncă pentru că eu mi-am ales această profesie și mi-a plăcut”, susțin elevii.
Acum, instituția este mai pregătită pentru a instrui tineri specialiști și pentru a deveni independentă energetic. Totul grație unui proiect finanțat de Fundația Germană Eberhard-Schöck.
„Școala noastră a beneficiat de o mini stație de panouri fotovoltaice, de unele ustensile de care au nevoie elevii pentru a instala și a lucra cu aceste utilaje. Elevii și cadrele didactice au fost instruiți referitor la producerea energiei fotovoltaice”, menționează Lilia Chitic, profesoară de fizică și matematică.
„Aici avem două baterii solare, care sunt dotate cu tot echipamentul. Reprezentanții de la această companie ne-au instruit, ne-au explicat cum funcționează, noi vom introduce în planul de învățământ aceste materiale, le vom studia. Aici, în școală, pregătim specialitatea de electrician în construcții, electrician-montator de rețele de iluminat. Pregătim specialiști de categoria a treia”, zice Ion Gurițanu, maistru-instructor.
În cadrul aceluiași proiect, Școala Profesională din Rîșcani a beneficiat de un set de panouri solare, care asigură instituția cu o parte din energia consumată, dar și cu posibilitatea de a mări această capacitate în viitor.
„Proiectul a avut valoarea de 300 de mii de lei, dintre care Ministerul Educației și-a adus aportul. Vreau să aduc mulțumiri Ministerului Educației și Cercetării care au alocat 100 de mii de lei și partenerii noștri de proiect – 200 de mii de lei. S-a instalat o stație de 25 de kW, cu 32 de panouri fotovoltaice”, declară Mircea Cherdivară, directorul Școlii Profesionale din or. Rîșcani.
La Școala Profesională din Rîșcani își fac studiile peste 440 de elevi la specialități ca operator, electrician, croitor, tractorist, mecanic auto, tâmplar și electrogazosudor.