Natură, tradiție, un loc unde cu siguranță îți vei dori să revii. Este pensiunea familiei Gîscă din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei. Cu suportul Uniunii Europene, casa bunicii a fost transformată într-o afacere care contribuie la dezvoltarea turismului rural.
„Știți, a venit ca o mănușă, aveam și mai multe case, casa părinților mei, casa socrilor, mai avem încă o casă bătrânească cumpărată aici și era binevenită această idee”, susține Valentina Gîscă.
Pensiunea și-a deschis porțile în anul 2019. Ideea casei rurale „La Bunica” a fost susținută și de feciorul cel mare al familiei Gîscă, care își dorește să se întoarcă de peste ocean.
„Suntem familie împlinită, cu băieți și fete, și, iată, fiul cel mare este plecat de ani buni în America. Mereu ne spune că se întoarce, că nu se vede îmbătrânit acolo, în străinătate, dar se întoarce atunci când vom iniția o afacere aici, în Moldova”, mai spune antreprenoarea.
Grație Uniunii Europene, dar și contribuției proprii, pensiunea a fost amenajată în stil tradițional.
„Deseori vin turiști de la oraș, de la noi din Moldova și spun că e o plăcere să nu te ocupi cu nimic, pur și simplu să stai pe prispa bunicii și să savurezi din toate ce sunt în fața ta. Am avut turiști din toate colțurile lumii, am avut din foarte multe țări, dar vin și orășenii noștri”, declară femeia.
Pensiunea se află într-o zonă pitorească, unde ai ce admira, inclusiv ciripitul de păsări. Bunica Raisa este cea care întâmpină oaspeții cu colaci și plăcinte scoase din cuptor.
„Mi-au spus că vin oaspeți din Polonia. Eu repede am început să coc. Am copt, ei seara au ajuns, i-am așezat la masă, unde am pus pâine coaptă și au solicitat să facem friptură”, spune bunica.
Prin astfel de proiecte, Uniunea Europeană susține dezvoltarea economică a R. Moldova și promovarea turismului în regiune.