Locuitorii din Bălți vor achita o taxă de salubrizare de 13 lei. Decizia a fost aprobată astăzi de către consilierii municipali prin vot secret. 18 aleși locali au votat pentru, 11-contra și 4 s-au abținut.
„Este o nouă taxă. Bălțiul este printre puținele localități care nu are această plată. Nu greșesc când spun asta. Dacă trebuie sau nu un plan de modernizare la întreprinderea de salubrizare, vă spun că trebuie și este una dintre primele sarcini ale administrației întreprinderii „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, a declarat Alexandr Petkov, primar de Bălți.
Decizia are ca scop majorarea veniturilor la bugetul municipal și implicarea tuturor cetățenilor din municipiu în procesul de amenajare a orașului. Cu toate acestea, subiectul a stârnit mai multe semne de întrebare.
„Când am întrebat unde exact vor fi cheltuiți acești bani, ni s-a spus că nimic nu se va schimba în oraș și că vor cheltui banii pentru salarizare pentru a scuti primăriia de această povară”, a spus Serghei Gramma, consilier municipal.
Autoritățile locale declară că această taxă va aduce venituri suplementare în bugetul municipal de aproape 10 milioane de lei. Banii vor fi redirecționați pentru salubrizare.
„Salubrizarea teritoriilor de folos comun: parcuri, scoaruri, trotuarele de-a lungul străzilor, havuzuri, răzoare”, a anunțat Irina Tcaci.
Taxa de 13 lei va fi achitată pe lângă tarifele pentru serviciile prestate de ÎM „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” și ÎM „Gospodăria locativ-comunală Bălți”.
„Dacă luăm în calcul o familie din trei persoane, dintre care unul este minor, până la 16 ani, așa cum a spus și Irina Tcaci, va fi 468 de lei în an, aproximativ pentru fiecare familie”, a menționat Cristina Craevscaia-Derenova, consilieră municipală.
De taxa de salubrizare vor fi scutite persoanele cu vârstă pensionară, persoane cu dizabilități severe și accentuate, cu dizabilități din copilărie, familii care au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, dar și cpiii cu vârsta de până la 16 ani.
„-Este mult sau puțin?
-Este normal.”
„Decide primăria, dacă ei au decis și este corect.”
„Cred că va fi așa cum au hotărât. Când prețul e mai mic, evident, e mai bine pentru toți. Vom vedea ce va fi”, au spua bălțenii.
O taxă de salubrizare există deja în Chișinău-10 lei, Leova-25 lei, Cimișlia-16 lei, Hîncești-10 lei, Sîngerei-8,33 lei, Strășeni-8,33 lei, Ungheni-3 lei, Călărași-2 lei.