Ficatul gras non-alcoolic este o afecțiune cauzată de acumularea de grăsime în ficat. Aceasta poate apărea fie din cauza producerii excesive de grăsime, fie din cauza reducerii eliminării acesteia. Este asociată cu boli metabolice, cum ar fi diabetul sau obezitatea, scrie G4food. În prezent, nu există un tratament medicamentos specific pentru această afecțiune. Cu toate acestea, s-a observat că o pierdere în greutate de 5% reduce grăsimea din ficat, iar o pierdere de peste 10% favorizează reversia bolii. De aceea, adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru tratarea acestei boli.
Iată ce te sfătuiesc cei de la Spitalul Clinic Barcelona să faci:
Elimină grăsimile saturate și evită zaharurilor simple, precum fructoza.
Se recomandă o dietă echilibrată, cum ar fi cea mediteraneană, și eliminarea grăsimilor saturate pe care le găsim în unt, smântână, carne roșie și mezeluri. De asemenea, se recomandă eliminarea zaharurilor, cum ar fi zahărul alb și brun, și a celor din miere, ciocolată cu lapte, biscuiți, etc. “Mai ales, este important să eliminăm zahărul din băuturile îndulcite și sucurile de fructe, deoarece acestea conțin un nivel ridicat de fructoză”, explică personalul medical al Spitalului din Barcelona. Fructoza este un zahăr care promovează producerea de grăsime în ficat. “Eliminarea băuturilor îndulcite este un obiectiv primordial”.
Redu cantitatea de alimente consumate seara.
Se recomandă 5 mese pe zi: cele 3 principale (mic dejun, prânz și cină) și 2 secundare (gustare de dimineață și gustare de după-amiază). În special, se recomandă consumul unei cantități mai mari de alimente dimineața și reducerea treptată a cantității pe parcursul zilei, mai ales înainte de culcare, deoarece “toată mâncarea consumată înainte de culcare se va acumula sub formă de grăsime”.
Folosește metoda farfuriei.
O modalitate practică de a asigura echilibrul meselor principale este să urmați metoda farfuriei. Aceasta presupune împărțirea unei farfurii rotunde în diferite părți, fiecare parte fiind ocupată de un anumit tip de aliment: jumătate din farfurie trebuie să fie formată din legume, un sfert din carbohidrați și ultimul sfert din proteine.
Exemple de alimente vegetale includ salate sau legume precum spanac, varză etc. Carbohidrații includ paste, cartofi, orez etc. “Mai bine ar fi să-i alternați cu produse integrale”. Pe de altă parte, sfertul de farfurie cu proteine ar trebui să fie format, preferabil, din proteine vegetale, cum ar fi leguminoasele. De asemenea, ar putea include carne albă, cum ar fi puiul sau iepurele, pește sau ouă.
Ca desert, se recomandă o bucată de fruct. Se recomandă consumul a 2-3 bucăți de fruct pe zi, iar mesele secundare (gustare de dimineață și după-amiază) pot fi folosite pentru a consuma fructe sau, dacă preferați, un iaurt degresat sau câteva nuci neprelucrate.
Elimină definitiv consumul de alcool și tutun.
Este absolut necesar să eliminăm alcoolul din dietă.
“Nu doar din cauza cantității de zaharuri pe care le conține, care sunt multe, ci și din cauza toxicității pe care o poate adăuga unui ficat deja afectat de depozite de grăsime, favorizând progresia bolii”.
Pe de altă parte, se recomandă consumul a 1,5 – 2 litri de apă pe zi. Tutunul este, de asemenea, un alt toxic care are consecințe asupra progresiei bolii.
Practică exercițiile fizice moderat-intense de 3-4 ori pe săptămână. Acestea trebuie adaptate condiției fiecărei persoane.
Este important să se facă exerciții fizice moderate sau intense de 3 până la 4 ori pe săptămână. “Să transpirăm!” trebuie să fie ceea ce ne propunem. Ideal este să se combine exerciții aerobice, cum ar fi înotul, alergatul, dansul, mersul pe bicicletă, cu exerciții anaerobice sau de forță și rezistență. Acestea din urmă pot include flotări, abdomene, planșe, genuflexiuni etc.
“Această combinație crește metabolismul bazal și se ard mai multe calorii”, explică doctorii barcelonezi.
De asemenea, subliniază că “exercițiile trebuie întotdeauna să fie adaptate la condițiile fizice ale fiecărei persoane”. Dacă cineva nu poate alerga sau merge cu bicicleta, se poate orienta către exerciții statice, mișcând articulațiile, brațele și picioarele, sau către exerciții cu gantere.
Se pot efectua sesiuni de 20 sau 40 de minute pe zi (în una sau două reprize). În această sesiune, se poate face o rutină de 6 sau 8 exerciții, repetate de 15 ori fiecare, iar acest circuit poate fi repetat de 2 sau 3 ori.
Încearcă să îți ții sub control diabetul, hipertensiunea și colesterolul.
Deoarece boala ficatului gras este asociată cu tulburări metabolice, s-a constatat că un controlul optim al diabetului, hipertensiunii și colesterolului ajută, de asemenea, la încetinirea bolii și la îmbunătățirea acesteia. Cu toate acestea, în prezent, cel mai bun tratament se află în mâinile pacientului, iar acesta constă în urmarea acestor sfaturi pentru un stil de viață sănătos, care să îi permită eliminarea grăsimii din ficat.