Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelensky, au semnat ieri, 13 iunie, în marja summitului G7 din Italia, un acord bilateral de securitate între țări pe o perioadă de 10 ani, relatează radiochisinau.md.
Ambele părți interpretează că documentul ar putea fi un pas spre posibila aderare a Ucrainei la NATO.
„Părțile recunosc că acest acord menține o punte spre posibila aderare a Ucrainei la alianța Nord-Atlantică”, stipulează textul semnat.
Documentul fixează că Statele Unite „intenționează să acorde pe termen lung sprijin material, instruire și consiliere, susținere, informații, securitate, susținere în domeniul militar și de apărare, de ordin instituțional și alte genuri de sprijin pentru a dezvolta forțele de securitate și apărare ucrainene capabile să apere suveranitatea independentă și democrația Ucrainei suverană și să descurajeze agresiunile viitoare”.
Acordul subliniază că, în cazul unui atac armat sau în condițiile unei amenințări de atac la adresa Ucrainei, oficiali din conducerea americană și ucraineană se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a determina răspunsurile și pentru a stabili necesitățile suplimentare de apărare de care are nevoie Ucraina.
Părțile au notat că pentru a asigura securitatea Ucrainei, „Ucraina are nevoie de forțe armate semnificative, un potențial puternic și investiții permanente în complexul militar-industrial care să corespundă standardelor NATO”.
Sursa notează că, până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Italia, Canada, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia.
Și Republica Moldova dispune de un parteneriat de securitate și apărare cu UE, care, în viziunea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE, în domenii precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței Moldovei; securitatea cibernetică; combaterea dezinformării; asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace; participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor; managementul integrat al frontierelor.