„Nu am văzut acțiune ferme, corecte și suficiente din partea organelor de achetă”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în urma ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit șefeii statului, fenomenul corupției politice pune în pericol democrația țării și trebuie contracarat în regim de urgență.
„Am discutat despre corupția politică și atacul la democrația Republicii Moldova pe care l-am urmărit cu toții în timpul alegerilor prezidențiale, dar și a referendumului. Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voința cetățenilor R. Moldova. Prin cupărare de voturi au încercat să influențeze decizii importante pentru Republica Moldova și cetățenii săi. Am discutat cu instituțiile responsabile, în special cu instituțiile care reprezintă justiția, despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupție politică nu de ieri și nu de alaltăieri. Cel puțin de zece ani vedem diferite forme de corupție politică, începând de la finanțarea ilegală a partidelor politice, dar și a campaniilor electorale. În ultimii ani am văzut încercări și de cumpărare de voturi. Primul exemplu l-am văzut în cadrul alegerilor din Autonomia Găgăuză. Am văzut încercări de cumpărări de voturi la alegerile locale de anul trecut și nu am văzut acțiuni ferme, corecte și suficiente din partea organelor de anchetă pentru a sancționa aceste acțiuni ilegale care pun în pericol democrația R. Moldova”, a declarat Maia Sandu, președinta R. Moldova.
Totodată, Maia Sandu a solicitat restrângerea termenului de examinare a dosarelor de corupție politică.
„Am discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în următoarele săptămâni și luni, pentru ca Republica Moldova să poată să asigure respectarea votului autentic al cetățeanului, dar și acțiuni care să prioritizeze examinarea cazurilor de corupție politică, atât de către Procuratură, cât și de instanțele de judecată. Știm că existe mai multe dosare pe cazurile pe care le-am menționat aici, dar examinarea acestor dosare durează. Tocmai de aceea e nevoie să se vină, inclusiv cu modificări la nivel de Legislație, care să restrângă termenul de examinare pentru cazurile de corupție politică, mai ales pentru cazurile de cumpărare de voturi. În acest sens, Guvernul, împreună cu Parlamentul și alte instituții, care sunt vizate de aceste lucruri, urmează în următoarele câteva zile să vină cu un plan concret pentru asigurarea examinarea prioritară a acestor cauze și, respectiv, reducerea termenilor de examinare, ca să nu avem situații în care se amână pentru mulți ani acest lucru”, a adăugat șefa statului.
Maia Sandu recunoaște că Legislația pe domeniul securității naționale are nevoie de ajustări, chiar dacă în ultimii ani s-au înregistristat progrese în acest sens.
„Alegerile și procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanți sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi și aceste proceduri. Le mulțumesc tuturor oamenilor din instituțiile publicare care au muncit contra cronometru și care au reușit să prevină o fraudare și mai mare a votului. […] Evaluarea externă trebuie finalizată în pofida îndârjirii cu care unii luptă împotriva acestui proces. Noi avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești. Ați văzut că o parte din judecătorii dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem. E important să continuăm acest proces”, a spus Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, adopatarea în lectură finală a legii cu privire la crearea Curții Anticorupției rămâne o prioritate pentru R. Moldova, în contextul în care Procuratura Anticorupției a eșuat în lupta cu corupția mare, dar și lupta împotriva corupției electorale.
„Parlamentul urmează să mai aibă consultări publice pe marginea aceste legi în acestă săptămână, așa încât să avem procese clare, transparente și mai ales suficiente pentru a crea o Curte Anticorupție puternică care se se ocupe, în special, de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică. Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate, iar sugestia/recomandarea Consiliului Superior de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupției pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia cu privire la lupta împotriva corupției mari și mai ales, lupta cu corupția politică”, a conchis Maia Sandu.
La finalul conferinței de presă, Maia Sandu a declarat că va invita la consultări publice mai multe partide politice, dar și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre acțiunile pe care e nevoie de întreprins pentru a combate corupția politică.