Zmeura este nu doar un fruct plăcut la gust, ci și unul cu multe beneficii pentru sănătate. Aceste bijuterii viu colorate sunt, de asemenea, versatile, ceea ce îți permite să consumi zmeura în multe feluri.
În plus, are un profil nutrițional impresionant care o face una dintre cele mai sănătoase alegeri alimentare, motiv pentru care este recomandat să consumi zmeruă. Potrivit g4food, printre avantajele pe care le are zmeura se numără și faptul că are un conținut ridicat de nutrienți și antioxidanți și un conținut scăzut de zahăr. Astfel, contribuie la stimularea sănătății cognitive și protejează împotriva bolilor cronice.
Iată șapte beneficii pentru sănătate ale zmeurei:
Este săracă în zahăr
Zmeura este unul dintre fructele cu cel mai scăzut conținut de zahăr. Acestea conțin mai puțin de 2,7 grame pe porție de 100 de grame, comparativ cu aproximativ 17 grame într-un măr mic. Conținutul scăzut de zahăr le face o opțiune excelentă pentru oricine are poftă de dulce și dorește să își reducă la minimum aportul general de zahăr.
Este bogată în antioxidanți, care au efect anti-îmbătrânire
Zmeura este o sursă de antioxidanți cu un conținut ridicat de vitamina C. O analiză a avut drept concluzie faptul că un consum mai ridicat de fructe bogate în antioxidanți, cum ar fi zmeura, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.
Antioxidanții ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, un factor cunoscut de declanșare a îmbătrânirii premature. Substanțele protectoare naturale din zmeură pot reduce, de asemenea, durerea provocată de artrită.
Poate proteja de cancer
Antioxidanții și compușii antiinflamatori din zmeură pot ajuta la protejarea împotriva cancerului. Unele dovezi sugerează că acești compuși ar putea reduce reproducerea celulelor canceroase.
Un studiu a concluzionat că zmeura furnizează ellagitannins și antociani. Acestea sunt fitochimicale, care sunt substanțe chimice care pot avea proprietăți de combatere a cancerului.
Este bogată în fibre
Zmeura este una dintre cele mai mari surse de fibre din alimentele integrale, oferind 6,5 grame la fiecare 100 de grame. Fibrele au mai multe beneficii pentru sănătate, care includ senzația de sațietate, controlul zahărului din sânge, susținerea unei bune sănătăți digestive.
Fibrele de zmeură pot ajuta, de asemenea, la înflorirea bacteriilor intestinale benefice, acesta fiind încă un motiv pentru care să consumi zmeură. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra persoanelor cu obezitate, sindrom metabolic și alte boli intestinale cronice.
Poate ajuta la prevenirea diabetului
Un studiu a repartizat aleatoriu 32 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani la trei mese de mic dejun. Fiecare masă a fost similară în calorii, grăsimi și carbohidrați. Cu toate acestea, au avut porții diferite de zmeură roșie congelată. O masă nu conținea zmeură, a doua includea o cană, iar a treia oferea două căni de zmeură. Cercetătorii au constatat că, pentru persoanele cu risc de diabet, consumul mai multor căni de zmeură poate scădea glicemia și reduce cantitatea de insulină necesară pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Ajută memoria și funcția creierului
Zmeura ajută la combaterea stresului oxidativ, un dezechilibru între radicalii liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a lupta împotriva efectelor lor nocive. Deoarece stresul oxidativ este considerat un factor de risc în boli precum Alzheimer și Parkinson, zmeura este un aliment de top pentru susținerea creierului. O analiză a observat că flavonoidele din fructe de pădure s-au dovedit a ajuta la îmbunătățirea coordonării și memoriei.
Valori nutritive ale zmeurei
O cană de aproximativ 120 de grame de zmeură conține:
- Calorii: 51-57kcal
- Fibre: 6.5g
- Vitamina C: 23mg
- Mangan: 0.494mg
O ceașcă de zmeură furnizează 32 de miligrame de vitamina C. Această cantitate reprezintă aproximativ 43% din obiectivul zilnic recomandat de vitamina C pentru femei și 36% pentru bărbații care nu fumează. Vitamina C susține imunitatea și sănătatea pielii și ajută la producerea colagenului.
Zmeura conține, de asemenea, mangan, calciu și vitamina K, care joacă un rol în sănătatea oaselor. În plus, zmeura furnizează cantități mai mici de vitamina E, vitamine B, magneziu, cupru, fier și potasiu.